Putovanja
54

Britanska kraljica Amazona: Otišla snimati film pa se udala za člana plemena

Klix.ba
Britanska rediteljica Sarah Begum odlučila je dati otkaz na poslu u Londonu i posvetiti se izučavanju Huraoni plemena u Amazonu. Ova zajednica ima više od 3.000 članova i naftne firme prijete njihovom opstanku.

Uprkos historijskim tenzijama, kada je 1950-ih godina pet američkih misionara ubijeno, jer su se pokušali infiltrirati u pleme, Begum nije imala nikakvih problema i dočekana je "široko raširenih ruku".

Begum je naučila tkati travkama, loviti pištaljkom, a udala se i za 50-godišnjeg plemenskog ratnika po imenu Ginkto. To je bila simbolična gesta za širenje molbe plemena za pomoć u borbi protiv naftnih kompanija. To nije pravno obavezujući brak.

"Izabrale su me starješine i nisam imala pojma šta će mi se dogoditi. Pozvali su me u kolibu i svi su bili goli. Kazali su kako mi prave tradicionalnu odjeću od biljnih vlakana koja se nosi oko struka. Pomislila sam kako ne mogu biti gola jer se sve snima, čak sam pomislila da pobjegnem, ali htjela sam u potpunosti razumjeti njihovu tradiciju. Jedna žena mi je skinula donji veš i tako je sve počelo. Starije vođe su pjevale, a žene pravile njihovo tradicionalno piće", rekla je Begum.

Napravili su joj i krunu od perja makao papagaja. Dobila je ime Imaca i brak je napravljen kao čast zbog izgradnje povjerenja s plemenom. Begum se udala za najpopularnijeg muškarca u plemenu. Sporazumijevala se s njima zahvaljujući rijetkim pojedincima koji su znali malo španskog jezika. Snimanje dokumentarca Begum je finansirala vlastitim novcem, odnosno ušteđevinom.

Huaroani pleme živi na nekim najbogatijim naftnim rezervama i aktivist kažu da je invazija izvana povećala napetost u zemlji predaka. Postoje i mineralne rezerve ispod prašuma koje su meta ilegalnih drvosječa. Također, nekoliko cesta je izgrađeno na teritoriji ovog plemena.

Pripadnici plemena Huaroani kazali su kako više ne mogu proizvoditi hranu u dolini rijeka, jer se plaše zagađenosti.

Begum je ostala u kontaktu s članovima plemena preko emaila i Facebooka koji oni koriste kada dođu u obližnji grad.

"Voljela bih se vratiti", kazala je Begum koja je zbog svojih višestruko nagrađivanih dokumentaraca prozvana britanskom kraljicom Amazona.