|

Božić u Kelnu u duhu Srednjeg vijeka

Božić u Kelnu u duhu Srednjeg vijeka
0
S
Sarajevo-x.com
2.12.2009. u 16:25
2
komentara
0

dijeljenja
Božić u Kelnu u duhu Srednjeg vijeka
Mnogi tvrde, da su Božićni vašari u Kelnu toliko specifični, da se takvi ne mogu naći nigdje na svijetu. Britanski Telegraph donosi detaljnu priču o tome zašto posjetiti Keln i tamo provesti božićne praznike, te šta raditi i koja mjesta posjetiti u tom gradu.
Zašto otići tamo?

Keln je četvrti grad po veličini u Njemačkoj. U decembru cijeli grad blješti u prazničnoj groznici. Božićni vašari ožive stari dio grada i trg ispred katedrale. Dom je gotička katedrala i jedna je od najvećih katedrala u Evropi. Kamen temeljac je postavljen 1248. godine, ali je objekat završen tek 1880. godine. Ova prelijepa gotička katedrala je preživjela Drugi svjetski rat, skoro netaknuta, što se ne može reći za ostatak Kelna. Tu su također mogu obići crkve u romanskom stilu, popiti odlična piva u lokalnim pubovima, posjetiti nevjerovatni muzeji i drugo. Ovaj period je idealan za posjetu Kelnu.

Odsjesti u.....

Izbor je šarolik, tako da se može odsjesti u Hotelu Dom, koji se nalazi u blizini centralnog trga, odnosno preko puta gotičke katedrale. Ovdje se mogu uzeti dvokrevetne sobe, odjava iz hotela je u tri sata poslijepodne, a domaćini uvijek svoje goste počaste bocom najfinijeg šampanjca. Cijena smještaja je od 225 eura. Hotel s tri zvjezdice Ludwig ima također dvokrevetne sobe od 99 eura.

Provesti jutro....

Idealan način da se provede zimsko jutro u Kelnu je istraživanje gotičke katedrale Dom. U njoj se nalazi zlatni sarkofag u kojem su ostaci Tri kralja. Tu je i pozlaćeni krst nadbiskupa Gera iz oko 960. godine i drvena skulptura milanska Madona. Oltarske slike je uradio Stefan Lohner. Romansko-germanski muzej je odmah kod glavnog trga i ima impresivnu kolekciju skulptura, mozaika i drugih djela.

Ručati u....

Dolje uz rijeku Rajnu je stari dio grada. Poznate su kobasice koje se prodaju u veličinama od pola metra i metar. Uz kobasice odlično ide tradicionalno pivo iz Kelna.

Provesti poslijepodne...

Preporučuje se glavna gradska galerija, Wallraf-Rchartz muzej koja ima mnogo toga da ponudi ljubiteljima umjetnosti. Ukoliko preferirate kupovinu, u Kelnu ima sedam Božićnih vašara. Ako ste u potrazi za orginalnom kolonjskom vodom, onda je Farina pravo mjesto za to.

Večerati u....

U Kelnu se mogu pronaći tradicionalni restorani koji nude domaću hranu, kao što je gulaš (Gulaschsuppe Oma Fruh im Brotlaib), hljeb sa gulašem za 15 eura. U restoranu Oyster mogu se pronaći različite morski plodovi, a glavno jelo će koštati od 20 do 30 eura.

Kako provesti sljedeći dan?

Obavezno posjetiti Kelnsku katedralu te crkvu Sv. Ursule. Prema nekim legendama crkva Sv. Ursule sagrađena je na mjestu gdje je su britansku princezu Ursula zajedno sa 11.000 ostalih djevica, ubili Huni. Ova crkva ima nevjerovatnu kolekciju relikvija i ljudskih kostiju.

Sv. Maria im Kapitol sagrađena je na temeljima rimskog hrama. Još uvijek su sačuvana orginalna drvena vrata iz 11. stoljeća. Schnutgen muzej je bivša crkva Sv. Cecilije i posjeduje izvanrednu kolekciju srednjovjekovnih skulptura i stakla.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...