Chef's Alisah
0

Bosanski restoran u Arizoni

Sarajevo-x.com
Bivši zarobljenik ratnih logora u BiH, Ahmet Ališah proživljava američki san na bosanski način tako što godinama vodi autentični bosanski restoran koji nudi isključivo tradicionalna jela iz bosanske kuhinje.

U gradu Tucsonu, u američkoj saveznoj državi Arizoni živi i radi bosanska porodica Ališah koja se, za razliku od drugih izbjegličkih porodica, snašla u restoranskom biznisu služeći samo tradicionalna bosanska jela kao što su ćevapi, sarma, tufahije i baklave.

Poseban specijalitet u restoranu Chef's Alisah su dakako ćevapi za koje Ahme tvrdi da jedino on zna recept koji će uskoro prenijeti 12-godišnjem sinu Emiru.

"Niko u Sjedinjenim Državama ne zna napraviti ovakve ćevape. Čak ni moja žena, a 28 godina smo u braku", kaže Ahmet.

Restoran Chef's Alisah nije jedini restoran u Americi koji nudi bosanska jela, ali jeste jedini koji nudi isključivo ova jela.

"Postoje restorani koji se nazivaju bosanskim, a prodaju hamburgere i sličnu američku hranu. Ja pravim jela u tradicionalnim posudama na tradicionalan način. Bez friteza i mikrovalnih pećnica", dodaje Ahmet.

Ahmet je proveo šest mjeseci u ratnim logorima u BiH, gdje je pretrpio višestruke prelome udova i rebara, tako da se u SAD-u prve četiri godine oporavljao u bolnicama.

Nakon oporavka, Ahmet Ališah, po zanimanju kuhar, odlučio se za otvaranje ovog restorana koje je omiljeno okupljalište Bosanaca i drugih ljudi iz bivše Jugoslavije u Arizoni.