Putovanja
0

Bogataški "grad duhova": U središtu Kijeva ne živi niko

Klix.ba
Kada je koncipirana ideja da se u središtu glavnog grada Ukrajine, Kijevu, sagradi naselje samo za bogate stanovnike, niko nije mogao pomisliti da će deset godina kasnije četvrt Vozdvyzhenka postati sablasni dio grada.

U srcu Kijeva zjape prazne kičaste zgrade jarkih boja u kojima niko nikada nije živio. Stanovnici ovaj dio grada nazivaju "bogataški grad duhova" jer je trebao ponuditi novi koncept stanovanja onima dubljeg džepa.

No, 2008. godine je zemlju zahvatila ekonomska kriza pa je potražnja za luksuznim nekretninama bivala sve manja. Samo petina stanova u Vozdvyzhenki je prodata pa su ulice naselja sablasno prazne. Osim radoznalih šetača malo se ko može sresti.

Taras Ziabkin, zamjenik direktora kompanije koja je osmislila naselje, rekao je The Guardianu da je 2008. godine potražnja drastično pala, no ne želi priznati da je riječ o "mrtvom projektu" kako ga nazivaju stanovnici Kijeva.

Pedeset od 250 stambenih jedinica ima stanare, a očekuje da se do kraja 2014. proda još 150 stanova. Prema njegovim riječima, kvart je pust jer većina vlasnika stanova živi u inozemstvu.

Ipak, ovom dijelu glavnog ukrajinskog grada se ne predviđa blistava budućnost pogotovo kad se ima u vidu da recesija ne jenjava.