|

Blizu obale Floride gradit će se javni trg na vodi

Blizu obale Floride gradit će se javni trg na vodi
6
Klix.ba
2.11.2016. u 10:07
6
komentara
6

dijeljenja
Blizu obale Floride gradit će se javni trg na vodi
Arhitekti kompanije Carlo Ratti Associati iskoristili su tehnologiju podmornica kako bi dizajnirali javni prostor uz obalu Floride.
Arhitekt Ratti i njegov tim imaju masterplan za uređenje gradske rive, a futuristički prijedlog uključuje trg koji bi dijelom bio potopljen i izgrađen kao barka ispod površine vode.Ovo je najnoviji u nizu prijedloga dizajna plutajućih konstrukcija koje se kreću od modularnih kuća na kanalu do privremene zgrade parlamenta u Velikoj Britaniji.Rattijev projekat ima za cilj da praznih 19 hektara na obali jezera Worth Lagoon pretvori u iskoristiv javni prostor do kojeg bi se stizalo uskim kanalom kroz more. Novi kompleks uključivat će stambene, maloprodajne i zabavne sadržaje uz rub vode, a park će se protezati u lagunu."Ovim projektom želimo vratiti veze West Palm Beacha sa prirodom koja ga okružuje i oblikovati novi distrikt kao kreativni katalizator cijelog grada", rekao je italijanski arhitekta sa Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Projekt je također pokazao da nam nova tehnologija omogućava da radikalno redefinišemo odnos između arhitekture i vode".

Trg će biti izgrađen na nizu zračnih komora koje će se automatski otvarati i zatvarati kako bi puštale ili primale vodu, zavisno od broja ljudi koji hodaju po površini.Ratti kaže da će ovaj trg biti "uklesan" u vodu koja će postati element skladno smješten u novi javni prostor.

Gradnja plutajućeg trga trebala bi početi u ovom mjesecu, a završiti 2018. godine.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...