BiH nazadovala na listi zemalja s najmoćnijim pasošima

BiH nazadovala na listi zemalja s najmoćnijim pasošima
33
Dž. L.
4.10.2019. u 21:07
77
komentara
33

dijeljenja
BiH nazadovala na listi zemalja s najmoćnijim pasošima Foto: F. K./Klix.ba
Bosna i Hercegovina je ove godine zauzela 49. mjesto na listi zemalja s najmoćnijim pasošem na kojoj je prošle godine zauzimala jedno mjesto iznad. Ipak, naši građani u 2018. mogli su slobodno putovati u 73 zemlje, a sada mogu u 116 zemalja svijeta.
Na listi Passport Indexa, online alata koji prikuplja podatke kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih pasoša na svijetu, ove godine nalazi se 107 zemalja.

Japan i Singapur zemlje su s najmoćnijim pasošem za 2019. godinu, a zahvaljujući tome što njihovi državljani mogu slobodno putovati u 190 država svijeta.

Drugu poziciju dijele Južna Koreja, Njemačka i Finska čiji državljanin mogu putovati u 188 zemalja svijeta. Potom su na trećem mjestu Danska, Italija i Luksemburg. Na četvrtoj poziciji su Francuzi, Šveđani i Španci koji slobodno mogu putovati u 186 država svijeta.

Crna Gora i ove godine je ispred naše zemlje, i to na 46. mjestu. Crnogorci sa svojim pasošima mogu slobodno putovati u 122 zemlje. Na boljoj poziciji od BiH je i Srbija, na 39. mjestu, čiji državljani sa svojim pasošima mogu putovati u 131 zemlju svijeta.

Hrvatska, kao članica Evropske unije, najbolje je rangirana zemlja naše regije na listi Passport Indexa. Hrvati su se smjestili na 18. poziciju jer mogu slobodno putovati u 168 zemalja, isto kao i državljani Hong Konga.

Kompletnu listu Passport Indexa možete pogledati OVDJE.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...