Putovanja
0

Biblioteka Bodleana uskoro otvorena za javnost

Sarajevo-x.com
Biblioteka Bodleana u Oxfordu, čija je poznata kolekcija knjiga, rukopisa i artefakata bila donedavno dostupna jedino naučnicima, otvorit će svoja vrata svima, zahvaljujući velikim novčanim donacijama, objavio je Reuters.

Julian Blackwell, vlasnik lanca knjižara naučnih knjiga, je donirao 10 000 000 američkih dolara biblioteci. Tako će biti otvorena prostorija sa otvorenim pristupom kolekcijama knjiga i po prvi put će veliki broj knjiga biti trajno pristupačan javnosti, po prvi put u historiji biblioteke.

“Bodleana je unikatna. Ne samo da ima najveću i najznačajniju univerzitetsku kolekciju publikacija na svijetu nego je i vodeća u svijetu po razvoju najsavremenijih informacionih sistema, od vitalnog značaja svim akademskim istraživanjima”, Blackwell je izjavio.

Među publikacajima neprocjenjive vrijednosti su i najranija sačuvana knjiga napisana na engleskom jeziku, koja datira iz 890-tih godina p.n.e., jedna od osam sačuvanih Gutenbergovih Biblija i Shakespearov prvi pisani rad.

Bodleana, osnovana 1602. godine, sadrži kolekciju od 9 miliona publikacija, među kojima su i različiti artefakti. Najveća je univerzitetska biblioteka u Britaniji i druga po veličini je u zemlji, odmah do Britanske biblioteke.