Putovanja
0

Beograd - novi svjetski centar za zabavu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekada izolovani glavni grad Srbije danas je stekao slavu kao jedno od najboljih mjesta za zabavu na svijetu, piše dopisnik agencije "France Presse" o Beogradu, opisujući "horde mladih" koji tamo dolaze na koncerte na otvorenom i one u klubovima po vrlo povoljnim cijenama.

Posebno se ističu jeftine aerodromske karte i arhitektura iz socijalističke ere.

"Ako uspijete ostati na nogama 24 sata dnevno, uvijek ćete imati šta vidjeti i zabaviti se", kaže Njemica Andrea Lutz, koja je sa prijateljima stigla na rock-koncert i odlučila ostati cijelu sedmicu.

Dodala je kako su, naprimjer, ulaznice za nastup grupe "Massive Attack" mnogo jeftinije nego u drugim dijelovima Evrope.

Popularni turistički portal Lonely Planet uvrstio je Beograd među "najbolje svjetske gradove za partijanje", a na toj listi nadmašio je čak i Buenos Aires i Cape Town.

"Stranci sada shvataju ono što domaći oduvijek znaju – Beograd je sjajan", piše vodič rubrike "1.000 nezaboravnih iskustava".

AFP podsjeća na period raspada Jugoslavije, NATO-ovo bombardovanje Srbije i rat na Kosovu, te dodaje kako sada svake godine raste broj turista koji posjete Beograd i uživaju u neobičnoj mješavini tursko-orijentalnih utjecaja, socijalističke arhitekture i moderne kulture.

"Ima jedan grafit koji kaže: Beograd nikad ne spava", kaže Slovenka Jelena Ros. "U poređenju sa mojim rodnim gradom, Ljubljanom, u kojem se sve zatvara u 12 sati, to je zaista istina. Ovdje u ponoć zabava tek počinje."