{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč prvi u Evropi po kvalitetu života

S
12.6.2008. u 12:15
0
0
Beč prvi u Evropi po kvalitetu života
0
Beč prvi u Evropi po kvalitetu života
Prema podacima najnovije studije internacionalne Mercer Consulting grupe "Quality of Life Survey 2008“, glavni grad Austrije je na samom vrhu svjetske ljestvice gradova.
Riječ je o studiji, koja se bavi analizom životnog kvaliteta u glavnim gradovima diljem svijeta. Analizirano je 215 gradova prema 39 kriterija, kao što su ekonomska situacija, sigurnost, zdravstvena opskrba, javni saobraćaj, mogućnosti kupovine, obrazovanje, stambena situacija te stanje okoliša. Kao baza za ocjenjivanje uzet je New York sa 100 bodova.

Prvi put se Beč, gledajući globalno, našao na drugom mjestu, zajedno sa Ženevom, dok je prethodne godine zauzimao treću poziciju. Prvo mjesto je zauzeo švicarski grad Cirih.

Uzimajući u obzir samo glavne gradove zemalja Evropske unije, Beč po pitanju kvaliteta života i dalje neprikosnoveno drži prvo mjesto sa 107,9 bodova (107,7 bodova u 2006). Iza Beča slijede Kopenhagen sa 106,2 boda i Amsterdam sa 105,7 bodova.

Prema riječima zamjenice načelnika grada Beča, Renate Bauer, najviše ocjene za kvalitet života idu paralelno uz prošlogodišnji rekordni bilans od 115 novodoseljenih međunarodnih preduzeća.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: