Istraživanje kompanije Mercer
7

Beč ponovo proglašen najboljim gradom za život

Sarajevo-x.com
Beč
Beč
Beč, glavni grad Austrije, izabran je po drugi put zaredom za najbolji grad za život dok je, prema istraživanju britanske konzultantske kompanije Mercer, Bagdad najgori i najneuslovniji grad u kojem biste mogli živjeti.

Kompanija Mercer već tradicionalno svake godine radi istraživanje i analizira najbolje gradove za život. Gradovi se ocjenjuju na osnovu podataka o političkoj stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, bakarskim uslugama, komunalnoj infrastrukturi, stanardu, dostupnosti međunarodnih škola, restorana, pozorišta, prostora za sportsku rekreaciju, ali i na osnovu podataka o historiji prirodnih katastrofa.

Također lista se sačinjava i na temelju ekoloških kriterija, najprije dostupnosti vode, kvalitete kanalizacionih mreža kao i zagađenja zraka i gužve u saobraćaju.

Ove godine Beč je proglašen najboljim i najuslovnijim gradom za život , a na zvaničnoj stranici glavnog austrijskog grada nakon tog priznanja je objavljeno kako je na taj izbor utjecala činjenica da su svi turisti jednostavno oduševljeni Bečom.

"Beč je najbolji grad u svakom pogledu", navedeno je na zvaničnoj stranici grada.

Nakon Beča, najbolji grad za život je Cirih, a zatim i Ženeva u Švicarskoj. Među deset najboljih gradova našla su se čak tri njemačka grada i to Dusseldorf, Frankfurt i Minhen.

Među najlošijim gradovima su mnogi indijski gradovi među kojima i Kalkuta, Mumbai, Bangalore i New Delhi. Najgori i najneuslovniji grad za život je Bagdad.

Inače, lista kompanije Mercer, čije je sjedište u Londonu, ima za cilj da pomogne vladama i multinacionalnim kompanijama kako bi se osigurala pravična kompenzacija radnicima koji se šalju na poslove u inostranstvo. Deset najboljih gradova za život:

  1. Beč
  2. Cirih
  3. Ženeva
  4. Vancouver
  5. Auckland
  6. Dusseldorf
  7. Frankfurt
  1. Minhen
  2. Bern
  3. Sydney