Značajno priznanje
946

Beč na vrhu liste najboljih gradova za život

Klix.ba
Beč
Beč
Glavni grad Austrije Beč nalazi se na prvom mjestu liste najboljih gradova za život, piše BBC.

Ovo je prvi put da je jedan evropski grad na vrhu rang-liste sačinjene na osnovu godišnjeg globalnog istraživanja britanske korporacije Enonomist Intelligence Unit.

Lista se sastoji od 140 gradova rangiranih na osnovu niza faktora, uključujući političku i društvenu sigurnost, kriminal, edukaciju i pristup zdravstvenoj zaštiti. Beč je tron preuzeo od Melbournea.

Beč
Beč

Evropski grad koji je najviše napredovao na listi je Manchester koji se zahvaljujući pomaku od 16 pozicija sada nalazi na 35. mjestu. Time je Manchester prestigao London za 13 pozicija, što je najveća razlika između ova dva grada otkako je započelo istraživanje prije 20 godina. EIU je to obrazložio poboljšanom sigurnošću u gradu.

Među deset najboljih gradova za život su Beč (Austrija), Melbourne (Australija), Osaka (Japan), Calgary (Kanada), Sydney (Australija), Vancouver (Kanada), Tokio (Japan), Toronto (Kanada), Kopenhagen (Danska) i Adelaide (Australija), dok listu najgorih gradova za život čine Damask (Sirija), Dhaka (Bangladeš), Lagos (Nigerija), Karači (Pakistan), Port Moresby (Papua Nova Gvineja), Harare (Zimbabve), Tripoli (Libija), Douala (Kamerun), Alžir (Alžir) i Dakar (Senegal).