39 kriterija
3k

Beč deveti put zaredom najbolji grad za život, Sarajevo na 159. mjestu

Klix.ba
Beč
Beč
Nigdje na svijetu se ne živi tako dobro kao u Beču, navodi se u izvještaju međunarodne konsultantske kompanije Mercer koja je austrijsku metropolu među 231 grada u svijetu deveti put zaredom proglasila gradom s najboljim kvalitetom življenja.

Za ovogodišnju titulu najboljeg grada za život presudni su bili dobra sigurnosna situacija, odlično struktuisana mreža javnog prevoza, kao i mnogobrojne kulturne institucije i mogućnosti provođenja slobodnog vremena.

Na drugom mjestu je Cirih, dok treće mjesto dijele Minhen i novozelandski Auckland. Na posljednjem mjestu je Bagdad. Sarajevo zauzima 159. mjesto.

Ljubljana najbolje kotira od glavnih gradova regije - na 75. mjestu, dok je Zagreb 98. Beograd se nalazi na 139. poziciji, a Skoplje na 161, dok je Tirana 176.

Sarajevo
Sarajevo

Mercer godišnje analizira kvalitet življenja u više od 450 gradova svijeta. Analiza se odvija na osnovu 39 kriterija kao što su zdravstveni standardi, politička stabilnost, ekonomska situacija, obrazovni sistem, tržište stanovima i zaštita prirode. U ukupni uspjeh ulazi 98 posto podataka koje skupljaju nezavisni instituti i zavodi. Za ostala dva posto se vrši anketiranje ekspata, odnosno ljudi koji na ograničen period žive u inostranstvu zbog zaposlenja.