{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč deveti put zaredom najbolji grad za život, Sarajevo na 159. mjestu

21.3.2018. u 15:57
3.014
62
Beč deveti put zaredom najbolji grad za život, Sarajevo na 159. mjestu
3.014
Beč deveti put zaredom najbolji grad za život, Sarajevo na 159. mjestu
Beč
Nigdje na svijetu se ne živi tako dobro kao u Beču, navodi se u izvještaju međunarodne konsultantske kompanije Mercer koja je austrijsku metropolu među 231 grada u svijetu deveti put zaredom proglasila gradom s najboljim kvalitetom življenja.
Za ovogodišnju titulu najboljeg grada za život presudni su bili dobra sigurnosna situacija, odlično struktuisana mreža javnog prevoza, kao i mnogobrojne kulturne institucije i mogućnosti provođenja slobodnog vremena.Na drugom mjestu je Cirih, dok treće mjesto dijele Minhen i novozelandski Auckland. Na posljednjem mjestu je Bagdad. Sarajevo zauzima 159. mjesto.

Ljubljana najbolje kotira od glavnih gradova regije - na 75. mjestu, dok je Zagreb 98. Beograd se nalazi na 139. poziciji, a Skoplje na 161, dok je Tirana 176.

Sarajevo
Sarajevo


Mercer godišnje analizira kvalitet življenja u više od 450 gradova svijeta. Analiza se odvija na osnovu 39 kriterija kao što su zdravstveni standardi, politička stabilnost, ekonomska situacija, obrazovni sistem, tržište stanovima i zaštita prirode. U ukupni uspjeh ulazi 98 posto podataka koje skupljaju nezavisni instituti i zavodi. Za ostala dva posto se vrši anketiranje ekspata, odnosno ljudi koji na ograničen period žive u inostranstvu zbog zaposlenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: