Simbol Katalonije
57

Bazilika Sagrada Familia dobija građevinsku dozvolu

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Uprava bazilike Sagrada Familia u centru Barcelone složila se s plaćanjem 36 miliona eura lokalnim vlastima nakon što je bez građevinske dozvole provela više od 130 godina, piše Sky News.

Izgradnja poznate zgrade španskog arhitekte Antonija Gaudija počela je prije 136 godina, ali bez zvaničnog nadzora ili dozvole tamošnjih vlasti.

Katedrala također nije navedena u registru imovine, a od 1995. godine označena je samo kao prazna parcela koja pripada eparhiji Barcelone, piše španski list El Pais.

Prije tri godine građevinski odbor i gradonačelnik Barcelone Ada Kolau započeli su pregovore o reguliranju plaćanja svih dugovanja, a najavljeno je da će u narednoj deceniji od novca turista biti finansirano poboljšavanje javnog prijevoza i pristup spomeniku, kao i pomoć lokalnom susjedstvu.

"Sagrada Familia i Gradsko vijeće Barcelone danas su potpisali sporazum o započinjanju procedura za dobijanje radne dozvole za projekt rješavanja njene dokumentacije", objavili su u petak na Twitteru službenici bazilike.

El Pais izvještava da je nebriga vlasti dovela do neriješenih građevinskih pitanja, a ovaj spomenik svjetske baštine UNESCO-a treba biti završen do 2026. godine, sto godina nakon smrti njegovog arhitekte.

Sagrada Familia privlači blizu 4,5 miliona posjetilaca na godišnjem nivou, u prosjeku 12 hiljada ljudi dnevno.