Nevjerovatni Azerbejdžan
0

Baku - glavni grad na samom rubu Evrope

Sarajevo-x.com
Iako na internetu piše da je Baku jedan od top deset gradova poznatih po dobrom noćnom životu, vožnja s aerodroma prema gradu nije baš lijepa. Naftne bušotine, otpad i obilje dima navest će vas da pomislite da se primičete vratima pakla.

Azerbejdžan je sekularna, demokratska muslimanska država koja je sama po sebi vrlo neobična. U stvari, u toj državi žene su imale pravo glasa prije nego u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Baku je najveći i glavni grad Azerbejdžana, smješten na južnoj obali poluotoka. Grad se sastoji od dva dijela - starog (unutrašnjeg) dijela i centra. Krajem 19. stoljeća, proizvodio je više od polovine svjetske nafte pa je Baku bio prava multietnička sredina, a u njemu trenutno živi dva miliona ljudi.

Očaravajuće vile izgrađene su cijelom dužinom plaže, pa je Baku zbog toga prozvan "malim Parizom". Poslije ruske revolucije Azerbejdžan je pao pod vlast Sovjetske unije.

U centru starog grada restaurira se Shirvanshahova palača, spomenik svjetske kulturne baštine.

Djevojačka kula je najvažnija historijska građevina u Bakuu, ali niko nije siguran koliko je zaista stara. Priča govori da su sa tog tornja bacili mladu djevojku i zato niko nikad nije uspio da osvoji grad.

U Bakuu je pronađen i drugi najstarji kamin na svijetu. Iako nije prvi, to je zaista vrlo, vrlo star kamin. Grad posjeduje i muzej minijaturnih knjiga, što je jedna od zanimljivijih stvari koje možete vidjeti.

Ako volite kavijar, na spomen Kaspijskog mora će vam zasjati oči. Azerbejdžan je pun kavijara. Baku je prepun noćnih barova, klubova i restorana, a zabave su jedna od stvari koje Azerbejdžanci rade najbolje, piše u reportaži "Daily Mail".