|

Avanturista Robert Dacešin: Sve što niste znali o dalekoj i neobičnoj Maleziji

Avanturista Robert Dacešin: Sve što niste znali o dalekoj i neobičnoj Maleziji
42
L. K.
17.11.2019. u 14:18
26
komentara
42

dijeljenja
Avanturista Robert Dacešin: Sve što niste znali o dalekoj i neobičnoj Maleziji Robert Dacešin
Robert Dacešin je bh. bloger i avanturista koji redovno putuje po svijetu, dokumentuje svoje doživljaje i dijeli ih na svom Instagramu, Facebooku i blogu. Ovog puta posjetio je Maleziju, a za čitatelje portala Klix.ba pričao je o ovoj neobičnoj zemlji.
Priču započinje opisujući Maleziju kao drugu najrazvijeniju zemlju tog dijela svijeta, dodavši da prvo mjesto zauzima Singapur.

"Ono što fascinira u ovoj neobičnoj zemlji je njihov životni standard. Prosječan Malezijac živi poprilično dobro jer je prosječna plata otprilike 550 eura, a ona minimalna (po zakonu garantovana) 380 eura. Možda to i ne zvuči kao neka cifra, ali Malezija nije pretjerano skupa zemlja", objašnjava nam Robert dodavši kako je samo iznajmljivanje stana veoma jeftino te da je moguće naći dobar smještaj za 30 eura mjesečno. A cijeli stan je moguće kupiti za manje od 20.000 eura.

Robert Dacešin Robert Dacešin


Nastavlja objašnjavati da je situacija sa kupovinom stanova drugačija za strance i lokalce.

"Ako stranac želi nešto kupiti u ovoj zemlji, ili uopšte želi boraviti ovdje, za to će morati izdvojiti minimalno 250.000 dolara. Ako nema taj novac, može potražiti sponzora koji će mu obezbjediti finansije. Stranac koji želi otvoriti firmu mora zaposliti bar jednog lokalca koji će mu biti direktor", nastavlja pričati.

View this post on Instagram

Kako prepoznati Malezijca u tri sekunde? Postoji jedan mnogo jednostavan način kako možete prepoznati ko je Malejzijac. Ukoliko u toku razgovora, primjetite da često stavlja “lah” na kraju riječi, recimo ok-lah, come-lah, speak-lah, budite sto posto sigurni da taj sa kojim pričate je rođen u Maleziji ili baš dugo živi u njoj. Jel to znači da ako sad krenem da pričam “Today I come-lah to school and saw my good friend-lah, mogu da budem Malezijac? Ako zanemarimo moje fizičke različitosti sa ljudima ovdje, čak i u slučaju da se sa nekim lokalcem nađem u mrklom mraku gdje ne vidimo jedan drugoga, pravi Malezijac će me provaliti u sekundi. Jednostavno, postoje tačno određene riječi kod kojih se dodaje “lah” te je to više nešto sa čim se rađaš, nego nešto što tek tako možeš da pokupiš, a ponekad ima i potpuno drugačije značenje, nego što bismo možda mislili. “No fun-lah” bi značilo da nisi zabavan, a “you see-lah, nema nikakve veze sa tim da li nešto vidiš, već označava nemogućnost da se izvrši neki prost zadatak. Nešto kao, pa zar ni to ne možeš uraditi. “Lah” na kraju riječi, često će postati određna lokalna fraza, sa nekim skroz novim značenjem. Ali kao da stvari nisu bile dovoljno komplikovane, osim “lah”, postoji i “ah” – thank you-ah, yes-ah. Kontante na šta mislim. “Ah” se često koristi da se na prisniji način kaže nešto. Obično thank you, zvuči previše formalno kod lokalaca, ali ako se kaže thank you-ah, e pa to je onda već nešto. Tad ste već dobri i poštujete se međusobno. Moram reći da “lah” i “ah” imaju dručije značenje, te u slučaju da vas neko pita “Are you coming with me” ne možete nikako reći yes-lah, dok je yes-ah sasvim normalno i tačno. Mislim, logično zar ne?

A post shared by RIO priče sa putovanja ♥ (@rio_price_sa_putovanja) on


Objašnjava nam kako je zakon kreiran na način da rođeni Malajci budu zaštićeni i "ušuškani kao polarni medvjedi" i uživaju brojne privilegije, posebno kada je u pitanju zdravstvo.

"Zvučat će nerealno, ali popravak zuba, stavljanje plombi i slične zubarske intervencije u Maleziji koštaju čitavih 30 centi!", oduševljeno nam otkriva. Nastavlja objašnjavati da vam je za to potrebna samo zdravstvena knjižica sa kojom je većina ljekarskih pregleda skoro pa besplatna.

"Broj doktora je savršeno srazmjeran trenutnoj populaciji, pa se na osnovne preglede rijetko čeka više od jedan dan. Nezaposlenost u ovoj oblasti je minimalan", kaže.

Robert Dacešin Robert Dacešin


Javni prevoz košta 30 dolara mjesečno, a uključuje sve vrste transporta u svim gradovima u zemlji.

"Ukoliko se ne želite mučiti s busevima i vozovima, Malezija je kreirala čak dvije vrste svojih automobila, a nov automobil možete kupiti za 7000 dolara", na koncu govori.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...