Iz prve ruke
42

Avanturista Robert Dacešin: Sve što niste znali o dalekoj i neobičnoj Maleziji

L. K.
Robert Dacešin
Robert Dacešin
Robert Dacešin je bh. bloger i avanturista koji redovno putuje po svijetu, dokumentuje svoje doživljaje i dijeli ih na svom Instagramu, Facebooku i blogu. Ovog puta posjetio je Maleziju, a za čitatelje portala Klix.ba pričao je o ovoj neobičnoj zemlji.

Priču započinje opisujući Maleziju kao drugu najrazvijeniju zemlju tog dijela svijeta, dodavši da prvo mjesto zauzima Singapur.

"Ono što fascinira u ovoj neobičnoj zemlji je njihov životni standard. Prosječan Malezijac živi poprilično dobro jer je prosječna plata otprilike 550 eura, a ona minimalna (po zakonu garantovana) 380 eura. Možda to i ne zvuči kao neka cifra, ali Malezija nije pretjerano skupa zemlja", objašnjava nam Robert dodavši kako je samo iznajmljivanje stana veoma jeftino te da je moguće naći dobar smještaj za 30 eura mjesečno. A cijeli stan je moguće kupiti za manje od 20.000 eura.

Robert Dacešin
Robert Dacešin

Nastavlja objašnjavati da je situacija sa kupovinom stanova drugačija za strance i lokalce.

"Ako stranac želi nešto kupiti u ovoj zemlji, ili uopšte želi boraviti ovdje, za to će morati izdvojiti minimalno 250.000 dolara. Ako nema taj novac, može potražiti sponzora koji će mu obezbjediti finansije. Stranac koji želi otvoriti firmu mora zaposliti bar jednog lokalca koji će mu biti direktor", nastavlja pričati.

Objašnjava nam kako je zakon kreiran na način da rođeni Malajci budu zaštićeni i "ušuškani kao polarni medvjedi" i uživaju brojne privilegije, posebno kada je u pitanju zdravstvo.

"Zvučat će nerealno, ali popravak zuba, stavljanje plombi i slične zubarske intervencije u Maleziji koštaju čitavih 30 centi!", oduševljeno nam otkriva. Nastavlja objašnjavati da vam je za to potrebna samo zdravstvena knjižica sa kojom je većina ljekarskih pregleda skoro pa besplatna.

"Broj doktora je savršeno srazmjeran trenutnoj populaciji, pa se na osnovne preglede rijetko čeka više od jedan dan. Nezaposlenost u ovoj oblasti je minimalan", kaže.

Robert Dacešin
Robert Dacešin

Javni prevoz košta 30 dolara mjesečno, a uključuje sve vrste transporta u svim gradovima u zemlji.

"Ukoliko se ne želite mučiti s busevima i vozovima, Malezija je kreirala čak dvije vrste svojih automobila, a nov automobil možete kupiti za 7000 dolara", na koncu govori.