Ekstremna zabava
10

Avanture za ovisnike o adrenalinu: Bungee jumping s 220 m, plivanje s morskim psima

DP
Ne uživaju svi u klasičnom turizmu i pukom razgledavanju znamenitosti. Za one kojima je potreban nalet adrenalina pripremili smo nekoliko destinacija širom svijeta koje nude ništa manje od lude i nezaboravne avanture.

U Aziji postoji geološki jedinstven krater koji već 50 godina neprestano gori, a zovu ga Vrata pakla. Takav prizor nikada niste vidjeli.

Vožnja po pustinjskim dinama

Ljubitelji brze vožnje i širokih prostranstava htjet će se uputiti u vreli Katar, gdje se organizuju vožnje po dinama nalik scenama iz akcijskih filmova.

Bungee jumping na Contra brani u Švicarskoj

Dobijate priliku u stilu Jamesa Bonda ponirati sa sigurnosnim konopcem uzbudljivih 220 metara.

Trčanje s bikovima

Održava se svakog jula u gradu Pamploni, u španskoj pokrajini Navarri. Broj poginulih sudionika nije velik, ali povrijeđenih itekako ima. Samo 2019. godine povrijeđeno je 35 ljudi.

Superclásico u Argentini

Derbi između Boca Juniorsa i River Platea, oba iz Buenos Airesa, jedan je od najžustrijih nogometnih okršaja, ali ne samo zbog igrača, već i zbog navijača koji su nerijetko neobuzdani, piše CNN.

Iditarod, utrka psećih sanjki na Aljasci

Potrebno je najmanje osam dana da se prijeđe 1.610 km dug put na ledenih -50 Celzijevih stepeni.

Pećina Chevé 

Nalazi se u meksičkoj saveznoj državi Oaxaci. Još nije istražena u potpunosti, ali je poznato da seže 2,4 kilometra u dubinu. Ne preporučuje se onima koji su klaustrofobični ili se boje mraka.

Obilazak Černobila u Ukrajini

Černobilska zona isključenja, unutar koje se 1986. dogodila nuklearna katastrofa, postala je neočekivana turistička atrakcija. Jedan od glavnih prizora je divljina koja je uzela maha u "gradu duhova" Pripjatu, gdje su radnici nuklearne elektrane u Černobilu živjeli sa svojim porodicama.

Utrka kamila u Al Marmoomu

U Dubaiju se organiziraju utrke kamila koje ponekad jašu roboti, a ne ljudi.

Vrata pakla u Turkmenistanu

Plinski krater Darvaza je jedinstveni geološki fenomen u svijetu. Riječ je o polju prirodnog plina koje se urušilo, stvorivši ogromni krater, koji su geolozi namjerno zapalili kako bi spriječili širenje metana. Vjeruje se da gori bez prestanka od 1971.

Sibirska hladnoća koja ledi kosti

Prosječna temperatura u selu Ojmjakon iznosi minus 50 Celzijevih stepeni, a zabilježeni su i krajnji minusi poput minus 67.8 Celzijevih stepeni.

Ekstremno surfanje na Tahitiju

Seoce Teahupo'o na Tahitiju je dom najopasnijim valovima koji jednostavno oduzimaju dah i pružaju priliku ljubiteljima surfanja i ekstremnih sportova spojiti svoje dvije strasti.

Kraljevski kup u polu sa slonovima

Slonovi su srž tajlandskog identiteta, pa su zato pronašli način kako ih kombinirati s polom, sportom koji se inače igra na konjima.

Brzaci na rijeci Kongo

Inga brzaci u Demokratskoj Republici Kongo su najveći na svijetu. Toliko su opasni da je National Geographic dodijelio titulu Avanturista godine čovjeku po imenu Steve Fisher samo zato što je pokušao na njima voziti kajak.

Plivanje s morskim psima u Gansbaaiju u Južnoj Africi

Zvuči kao noćna mora, ali ako tražite nešto što će vas definitivno uzbuditi, onda je odgovor plivanje unutar kaveza dok ste okruženi smrtonosnim morskim predatorima.

Voz smrti ''Formula Rossa'' u Abu Dhabiju

Vožnja na ovom vlaku smrti dostiže brzinu od 239 km/h. U 92 sekunde prelazi se putanja duga 2 kilometra.

Zmajarstvo nad Rio de Janeirom

Razgledavanje grada iz ptičje perspektive je iskustvo kakvo se pamti, posebno ako je u pitanju osunčana metropola poput Rija u Brazilu.