Preporuka za izlet
678

Avantura nadohvat ruke Sarajlija, preko Bjelašnice do Konjica

Klix.ba
Studeni potok
Studeni potok
Jeste li znali da do Konjica, česte "usputne“ destinacije Sarajlija kada idu u pravcu primorja, možete doći preko naše olmpijske ljepotice Bjelašnice?

Niste? Odlično, čitajte dalje.

Šta vam je potrebno? Ne mnogo, tehnički ispravno auto i malo avanturističkog duha. Bez toga, ovo bi mogao biti jedan veoma jednostavan putopis o ljepotama Bosne i Hercegovine uz manje-više klasičnu naviku Sarajlija da odu, pa makar i usput, do Konjica na kafu. Ipak, ako volite prirodu, te na to dodate i malo avanturizma, posjeta Konjicu može poprimiti jednu sasvim drugu dimenziju.

Turistički agent Igor Porobija predložio je izlet za one koji vole uživati u prirodi i koji su spremni žrtvovati malo komfora za prelijepe prizore i zanimljivo avanturu. Preko Bjelašnice, ne previše uslovnim cestama vas vodimo kroz prelijepe krajolije do Boračkog jezera i Konjica.

Olimpijska ljepotica

Za početak se uputite prema Bjelašnici, prođite Babin Do i vozite u pravcu sela Šabići te nastavite dalje prateći skromne oznake za Tušile, Luke i Odžake. Usput se svakako možete zaustaviti kako bi uživali u fantastičnim prizorima kanjona rijeke Rakitnice koji počinje u blizini pomenutih Šabića, a isto važi i za obližnji Studeni Potok . Dobro, nije na odmet spomenuti i da je to područje plodno tlo za gljive, pogotovo u kišnim periodima, no, suzdržite se „eksperimenata“ ukoliko niste zaista dobar poznavalac gljiva.

Nakon što se približite Odžacima, uz pomoć (i dalje skromnih) oznaka i eventualno pokojeg zaustavljanja i savjetovanja s lokalnim stanovništvom, vozite u pravcu Glavatićeva i Boračkog jezera.

Boračko jezero
Boračko jezero

Glacijalno jezero

Spomenuto Glavatićevo također može biti mjesto za predah, pogotovo ljubiteljima svježe i kvalitetno pripremljene ribe, a lokacija je poznata i po raftingu. Produžite dalje do Boračkog jezera i uživajte u čarima prriode. Prirodno glacijalno jezero okruženo gustom šumom u podnožju planine Prenj kreira prekrasan prirodni pejzaž. Legenda kaže da je na mjestu današnjeg jezera nekada stajala varoš...

Tri udarca za Konjic

Prema legendi, dalje, stoji da su se stanovnici varoši obogatili, te postali bahati i obijesni, a da se u varoš zaputio božji svetac prerušen u siromašnog putnika. U tom bogatom mjestu nije dobio prenoćište ni hranu ni u jednoj kući osim u kući siromašne udovice s mnogo djece. Putnik je rekao udovici da natovari konja stvarima, te s djecom napusti gradić koji će stići strašna kazna. Također, „siromah“ je udovici rekao i da se zaustavi tamo gdje konj tri puta udari nogom od zemlju. Udovica je poslušala, a konj je nogom tri puta udario od zemlju na prostoru koji danas znamo kao grad Konjic.

Most u Konjicu
Most u Konjicu

Vožnja do Konjica

Od jezera do Konjica nastaje avantura, kako za vas, tako i za vaše auto uz opasku da je put trenutno mnogo kvalitetniji nego do prije godinu-dvije. Očekuje vas krivudava, uska i ne pretjerano kvalitetna cesta s dionicama makadama, te ovdje preporučujemo laganu i opreznu vožnju. Nakon 20-ak kilometara vožnje dolazite u Konjic, a ako imate energije za kulturni sadržaj, možete se zaputiti u Zavičajni muzej u Konjicu, zanimljiva postavka svakako vam neće oduzeti mnogo vremena. Obavezno se nagradite kafom ili ukusnim obrokom s pogledom na srce Konjica - Staru Ćupriju, stotinama godina star kameni svjedok gradske istorije.

Nakon ukusnog odmora možete sebi reći, dosta za danas. Zaputite se kući i odmarajte uz obavezno planiranje novih „putešestvija“ kroz Bosnu i Hercegovinu.