Putovanja
6

Australski Veliki koraljni greben u opasnosti

Klix.ba
Alarmantni izvještaji o stanju Velikog koraljnog grebena u Australiji ukazuju na to da je njegovo sveukupno stanje u 2011. godini došlo do kritične tačke te naglašavaju da se koraljni prekrivač od 1985. godine smanjio za 50 posto.

U izvještajima za stanje grebena krive ekstremne vremenske uslove, poput tropskog ciklona Yasi i velikih padavina koje su rezultirale znatno višim oticanjem iz riječnih slivova.

"Ovi ekstremni vremenski uslovi znatno su utjecali na sveukupno stanje morskog okoliša, koji je došao kritične tačke", stoji u izvještaju.

U izvještaju je ispitan i kvalitet vode u regiji, što pokazuje da veliki broj menadžera zemljišta u okolini grebena nije uspio ostvariti svoje planove koji su se ticali smanjivanja količine sedimenata i pesticida.

Planovi vezani za očuvanje grebena opisani su kao "ambiciozni", a uključuju smanjivanje ispuštanja pesticida u 2013. godini za 50 posto te reduciranje količine sedimenata za 20 posto do 2020. godine.

Izjava naučnog konsenzusa iz ove godine, objavljena kada i ovaj izvještaj, zaključuje da je koraljni prekrivač grebena manji za 34 posto od 2005. godine.

Ministarstva okoliša najavila su da će investirati 375 miliona dolara u novi plan zaštite grebena, koji će trajati do 2018. godine. Plan bi trebao osigurati da poljoprivredni otpad nema štetan utjecaj na zdravlje i otpornost Velikog koraljnog grebena.