Plan predstavlja u New Yorku
2

Australski milijarder planira izgradnju Titanica II

Klix.ba
Austalski milijarder Clive Palmer je izjavio da će u New Yorku zajedno sa Caroline, kćerkom bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kennedyja, predstaviti plan za izgradnju Titanica II.

Palmer, koji je još u aprilu ove godine najavio projekt o izgradnji replike Titanica, identičnih dimenzija kao i original, će održati ceremoniju predstavljanja projekta 4. decembra na američkom nosaču aviona USS Intrepid.

Među prisutnim gostima će osim kćerke bivšeg predsjednika biti i njegova sestra Jean Kennedy Smith i senatorka New Yorka Ruth Hassell-Thompson te mnogi vodeći američki biznismeni.

Večera kojoj će prisustvovati svi gosti će biti napravljena prema meniju koji su imali putnici Titanica na dan kada je potonuo 12. aprila 1912. godine.

"Ovo će biti posebna prilika za poslovne zajednice SAD-a, kao i za cijeli svijet, da vide napredak napravljen na projektu Titanic II. Za cijeli projekt vlada veliki interes od dana kada samo ga najavili, posebno ljudi koje interesuje kako mogu rezervisati kabinu za prvo putovanje novog broda", rekao je Palmer.

Prvo putovanje novog broda je zakazano za 2016. godinu. Brod će ploviti iz Kine, gdje će biti i izgrađen, do Southamptona u Engleskoj, gdje će pokupiti putnike i odakle će se zaputiti ka New Yorku.

Brod će biti dug 270 metara, visok 53 metra i težak 40.000 tona. Imat će 840 kabina, a zadržat će podjelu na prvu, drugu i treću klasu, koju je imao i originalni brod.