|

Apartmanski kompleks "Lažna brda" niče duž okeana u Kini

Apartmanski kompleks "Lažna brda" niče duž okeana u Kini
28
Klix.ba
9.12.2016. u 22:12
22
komentara
28

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Kompanija MAD završila je prvu fazu gradnje apartmanskog kompleksa u Beihaiju u Kini koji podsjeća na lažna brda, a i nosi takav naziv - Fake Hills.
Kompleks ima valovitu liniju krova, a osim stanova obuhvata i teniske terene i bazene. Inspirisan je topografijom i prostire se duž 800 metara duge parcele tik uz okean. Naknadno će mu biti dodan klaster manjih zgrada i toranj sa valovitim rubovima.

Kompanija sa sjedištem u Pekingu željela se u ovom projektu na 492.000 kvadratnih metara usprotiviti uobičajenoj ravnoj topografiji, a fotografije Xija Zhija pokazuju dokle su stigli radovi. Dizajn duž okeana postavlja planinski profil, a sve to kao reakciju na tipične urbane komplekse. Njegov vijugavi pejzaž sastoji se od krovnih terasa i balkona kroz koje se prožima priroda, svjetlost i vazduh, navedeno je u opisu.

Ovakve alternativne modele apartmana vide kao perspektivu za gradove širom Kine u kojima je uobičajena gradnja standardizovanih i jeftinih stambenih blokova.

Kompleks obuhvata i prostore za igranje badmintona, vrtove, bazene, a najstrmiji dijelovi su pokriveni terasastim balkonima koji pružaju pogled na more. Ogromne šupljine na fasadi omogućavaju i postavljanje stijena za ljubitelje sportskog penjanja.

Ekonomski isplativ i arhitektonski inovativan projekt kombinuje tipologiju solitera i niskih građevina, a rezultat je valovito zdanje nalik na brdo, objavio je magazin Dezeen.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...