Putovanja
0

Antička Gvatemala - Barokni biser Latinske Amerike

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Antička Gvatemala ili na španskom Antiqua Guatemala grad je sa nešto više od 30 hiljada stanovnika. Poznat je po dobro očuvanim španskim baroknim građevinama iz kolonijalnog doba.

Ekonomija Gvatemale temelji se uglavnom na poljoprivrednom uzgoju, a neki od glavnih izvoznih proizvoda su kafa, voće, povrće, cvijeće i rukotvorine. Unatoč tome, zemlja sa 12,7 miliona stanovnika suočava se sa znatnim socijalnim problemima, a značajan dio stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Ono što je u posljednje vrijeme unijelo osvježenje u ekonomiju Gvatemale je turistički grad Antička Gvatemala, kod lokalnog stanovništva poznat kao la Antiqua ili samo Antiqua. Antički grad leži u blizini vulkana Aqua. Treća je po redu historijska prijestolnica Gvatemale. Grad je pretrpio erupciju vulkana Aqua, dva velika zemljotresa koji su u 18. stoljeću uništili 3.000 objekata. 

Antička Gvatemala poznata je također kao središte španskih kolonijalnih posjeda u Latinskoj Americi u periodu od 200 godina. 

Danas je ovaj dio zemlje poznato turističko središte. Središte grada je Parque Central ili Centralni park sa rekonstruisanom fontanom. Park služi kao glavno okupljalište lokalnog stanovništva. Na rubu parka je smještena Arco de Santa Catalonia, jedan od bisera barokne arhitekture. Grad posjeduje svu potrebnu infrastrukturu za turiste, pa zbog toga se većina turista odlučuje da odsjedne u Antiqui. 

La Antiqua je također značajno katoličko središte. Svake nedjelje religijska povorka predvođena nekim od sveštenika prođe kroz grad. Tom prilikom upečatljivi su mozaici koji se baš za ovakve prilike prave najčešće od pilote, cvijeća, voća, povrća, borovih iglica i drugog. Kao i svako drugo turističko središte, u gradu ćete naići na veliki broj prodavača suvenira i rukotvorina. 

Osim toga, mnogi građani Evrope i Amerike nakon penzionisanja odlučuju se da presele ovdje, upravo zbog izraženog religijskog karaktera i povoljne klime.