Prelijepa zemlja
32

Aktivnosti u kojima možete uživati kada posjetite Japan

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Japan je zemlja u koju se morate zaljubiti svaki put kada je posjetite. Sve ono što nudi ova zemlja nećete moći obići u samo jednoj posjeti, no ono što je sigurno - u njoj ćete se dobro provesti. CNN travel napravio je listu vrhunskih stvari koje morate probati kada posjetite Japan, kako biste mogli planirati sljedeću posjetu.

Iako je Japan možda najpoznatiji po svojim nevjerovatno modernim gradovima, poželjet ćete provesti barem nekoliko dana istražujući njegovu prirodu. Ovo je zemlja koja uistinu ima sve, od stjenovitih planinskih vrhova do bijelog pijeska.

Zimski sportovi

Nagano, koji je 1998. bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, dugo je bio snježni bijeg za svjetske putnike. No posljednjih godina je Niseko na sjevernom otoku Hokkaido postao omiljena destinacija za sve one koji obožavaju zimske sportove, sve zahvaljujući kvalitetnom snijegu i nevjerovatnoj hrani.

Ono što trebate posjetiti je i ruta Tateyama Kurobe koja turistima pruža priliku da se spuste autoputem uokvirenim masivnim zidovima od snijega koji se uzdižu na 17 metara iznad ceste.

Najljepše plaže

Kao i sve u ovoj zemlji, japanske plaže su impresivne. Jedna od najljepših plaža je Jodogahama s kristalno čistom vodom i sjajnim bijelim stijenama. Ako više volite mekši i tamniji pijesak, plaža Ibusuki vaše je odredište iz snova.

Prirodni topli izvori

Ako ste u Japanu, ono što morate posjetiti su prirodni topli izvori. Beppu je prijestolnica i drugo po veličini mjesto na planeti Zemlji s brojem termalnih izvora.

Hanami

Nekoliko sedmica svakog proljeća Japan slavi godišnji ritual poznat kao Hanami, to je tradicionalni običaj posmatranja i uživanja u ljepoti cvijeća. To je najčešće cvijet japanske trešnje sakura ili pak japanske kajsije ume.

Pošto je period tokom kojeg trešnja cvjeta kratak (jedna ili dvije sedmice), vrši se prognoziranje cvjetanja o kojem izvještava zavod za vremensku prognozu. Poznanici se najčešće okupljaju ispod drveta trešnje i uz pjesmu ispijaju tradicionalno japansko piće sake.

Planinarenje

Budući da je planinska zemlja, planinarenje je izuzetno popularna aktivnost u Japanu. Za duhovno putovanje isprobajte Kumano Kodo, višednevno hodočašće po prefekturi Wakayama. Usput ćete probati izvrsnu hranu, vidjeti simpatična sela i bogatu kulturu. Na kraju pješačenja noć provedite u hramu u planinskom gradu Koyasan.

Očaravajuća šuma Yakushima na otoku Kyushu i šuma bambusa Sagano na periferiji Kyota druga su mjesta koja su pogodna za porodicu i uživanje u mirnoj šetnji.

Tradicija Japana

Japan je jedna od onih zemalja koje savršeno balansiraju između modernog svijeta i tradicije. Vodeća je u tehnološkom napretku, istovremeno prihvatajući svoju prošlost, bilo da je riječ o arhitekturi, umjetnosti, modi, hrani ili sportu.

Želite li osjetiti tradicionalnu stranu Japana, boravite u ryokanu, tradicionalnom japanskom pansionu koji se može naći širom Japana, najčešće na selu izvan urbanih središta.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Japanska ceremonija čaja ili chado tradicionalni je način pripreme i posluživanja matcha (vrhunskog zelenog čaja). Listovi ovog zelenog čaja uzgajani su u sjeni, suše se i melju u fini prah. To omogućava čaju da zadrži svoje hranjive tvari. Kyoto je prvo mjesto za potpun doživljaj ceremonije japanskog čaja ili samo uživanje ​​u nekoliko šoljica ovog dragocjenog napitka.

Najljepše japansko tradicionalno ruho kimono skup je suvenir za donošenje kući. Jedan od razloga njihove velike cijene je ručni rad i detaljna izrada. Na malom otoku Amami Oshima, naprimjer, potrebne su dvije godine da se napravi jedan kimono. No ukoliko ga želite nositi dok ste u Japanu u Kyotu, postoji nekoliko firmi koje ga iznajmljuju.

Sumo je star isto koliko i Japan, zbog toga bi bilo dobro da posjetite jedan od šest sumo turnira koji se održavaju u Japanu.

Japanski specijaliteti

Japan je kulinarska zemlja čuda, tako kažu svi oni koji su bar jednom probali japansku hranu. Jedno od najpoznatijih jela je sushi, ovo jelo oslanja se na dvije stvari, a to su svježina sastojaka i kuharska vještina.

Osim toga, jedno od najcjenjenijih jela je i kobe, jelo od goveđeg mesa. Pravi se od govedine wagyu koja je nazvana po regiji u kojoj se uzgajaju goveda.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Soba ili japanski rezanci od heljde obično se poslužuju hladni sa sosom za umakanje ili se poslužuju vrući u daši supi. Ono što je specifično kod ovog jela jeste da se rezanci prave ručno.

Sake, japansko vino od riže, ima dugu tradiciju i datira još od trećeg stoljeća. Proizvodi se u cijeloj zemlji, ali u regiji Tohoku na sjeveroistoku Japana pronaći ćete neke od najboljih primjeraka.