O napadima ajkula
156

Aida Terzić iz Hurgade: Plaže u Egiptu nisu zatvorene

S. Š. U.
Izvor: Facebook/Aida Terzić
Izvor: Facebook/Aida Terzić
Direktorica hotela Pino Nature Aida Terzić trenutno boravi u Egiptu odakle je za Klix.ba prokomentirala smrtonosne napade ajkula o kojima su proteklih dana izvještavali svi svjetski mediji, a gdje ljetuje i veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine.
Aida Terzić kaže kako se plaže u Egiptu nikada nisu zatvarale te da ne zna zbog čega su u javnost plasirane takve vijesti.

"Da li nekome smeta taj egipatski turizam koji je zaista ove godine procvatu, gotovo svi hoteli su popunjeni. Napad se jeste dogodio, ali na jednu gospođu. Egipat je turistička velesila koja ovom problemu pristupa veoma ozbiljno i ne prepuštaju ništa slučaju. Oni sada istražuju zbog čega se desio taj slučaj, jedan napad. Drugi napad, moram napomenuti, da apsolutno nije potvrđen, ne zna se zbog čega je ta druga žena umrla, nju je samo more izbacilo, možda je čak imala i infarkt", kazala je Terzić koja se na naš poziv javila s plaže.

Prva žrtva kupala se u moru u terminu kada je ta aktivnost zabranjena, iza 18 sati.

"Ja preko 21 godinu ljetujem u Egiptu i vjerujte da u tom Shark Bay-u idemo da ronimo sa ajkulama pa ih ne vidimo. Doslovno turisti koji idu da plivaju s ajkulama ih ne vide. Napad se desio iza 18 sati kada je zbog slabije vidljivosti zabranjeno plivanje. Tada vas ajkula zamijeni za svoj neki plijen, jer ljudi nisu njihov prirodni plijen i zaista se ti napadi ne događaju", objasnila je Terzić.

Dozvoljeno je kupanje od jutarnjih sati do 17 ili 18 sati u toku dana, kada je more kristalno čisto i jasno se vidi.

"Kako se ova gospođa kupala iza 18 sati i zašto je niko nije spriječio to ne znamo. Pretpostavlja se da je došlo do zabune jer je to bilo u večernjim satima kada more dobije neku tamno plavu boju, slaba je vidljivost, bude malo i prljavo", kazala je Terzić.

Napomenula je da ukoliko se kupate u dozvoljenom terminu sve je u redu te da se diljem svijeta svakodnevno događaju napadi.

"Relax Tours preko dvadeset godina radi svoje aranžmane za Egipat i vodimo čak turiste na ture ronjenja gdje bi trebali da vide ajkule, delfine i kompletan taj bogat vodeni svijet. Ja ih lično nikad nisam vidjela, a htjela sam, išla sam na ronjenje na otvoreno more", ističe.

U svakom hotelu na egipatskim obalama nalaze se table na kojima piše vrijeme kada je tokom dana plivanje dozvoljeno. Naša sagovornica istakla je da plaže nisu zatvorene te da se sve odvija u najboljem redu.