Čari Hercegovine
0

Adrenalinski provod na raftingu na Neretvi

Sarajevo-x.com
Kanjon rijeke Neretve, smaragdnozelene hercegovačke ljepotice, svake godine tokom vrućih ljetnih dana privuče mnoštvo turista željnih avanturizma, provoda i druženja sa prirodom. Zahvaljujući prelijepom krajoliku i neprocjenjivim prirodnim blagodatima, Konjic je posljednjih godina postao jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u regionu.

Glavna atrakcija za turiste je staza za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica, duga oko 23 km, koja rafterima pruža nezaboravno iskustvo na čistoj i u gornjem dijelu potpuno pitkoj vodi.

Konjic danas posjeduje razvijenu turističku ponudu, no kako je to izgledalo na samim počecima, kada je turizam bio u povojima, ispričao nam je Teofik Nikšić Tufo, vlasnik Agencije Hit Tours, prve agencija koja se u Konjicu počela baviti raftingom i koja ove godine slavi deset godina postojanja.

"Sve je krenulo od entuzijazna i ljubavi prema Neretvi i želje da se ona zaštiti do gradnje hidrocentrale. Prije deset godina osnovali smo ekološko udruženje 'Zeleni Neretva', prvo udruženje te vrste u BiH, te smo spontano počeli sa vožnjama čamcem i spuštajem niz Neretvu kajakom. Na taj način smo pokenuli i mini kampanju protiv izgradnje brane, a ubrzo smo shvatili da imamo dovoljno turističkih kapaciteta i da se posao pokrene", prisjeća se Tufo.

Iako je osnovni cilj bio zaštititi ovaj biser prirode, rafteri sa Neretve upornim radom iz godine u godinu stvarali su povoljan ambijent za razvoj turizma u Konjicu.

"Prve godine kada smo počeli sa raftingom, spustio sam ukupno 78 gostiju u čamcu, a prošle godine nas je posjetilo 10.000 turista. Danas je to ozbiljan i perspektivan posao koji se stalno razvija", ističe Tufo, te navodi da su turizam u Konjicu jedna od rijetkih grana industrije koje je ove godine recesija zaobišla i koja bilježi stalni porast gostiju.

Na području Konjica osnovano je i udruženje raftera, koje je okuplja oko ideje privlačenja investitora i objedinjavanja turističke ponude ovog kraja.

"Neretva nije jedina atrakcija u ovom dijelu, tu su i Prenj, Rakitnica, Jablaničko i Boračko jezero, a osim raftinga imamo i ribolov, planinarenje, kanjoning. Cilj nam sve ove ljepote 'upakovati' u jedan jedinstveni bh. turistički proizvod i privući što veći broj domaćih i stranih turista", kaže Tufo.

Sezona raftinga svake godine počinje za 1. maj kada se Neretvom spuštaju malo hrabriji posjetitelji, spremni da se prepuste hirovitoj i valovitoj rijeci, dok se tokom sezone smanji nivo vode i rijeka je pitomija.

Tufo još jednom naglašava kako je priroda bila naročito velikodušna prema ovom kraju, što je uz mali trud ugostitelja dovoljno da se svaki turist iz Konjica isprati sa osmijehom na licu.