Novi projekat
164

Adis Tanović kroz ilustracije znamenitosti promoviše ljepote Bosne i Hercegovine

N. O.
Foto: Adis Tanović
Adis Tanović autor je brojnih knjiga i fotomonografija koje promovišu ljepote i znamenitosti Bosne i Hercegovine, a to čini i novim projektom ilustracija koje se mogu pronaći na suvenirima kako u BiH tako i u drugim zemljama.

Tanović je svoj rad započeo izdanjima "Kako putovati Evropom", "Vaš vodič kroz Tursku", nakon čega je počeo objavljivati razne radove koji promovišu Bosnu i Hercegovinu, njene gradove, bogato prirodno i kulturno naslijeđe.

"Nakon deset godina, velikog broja izdanja, promocija kako u BiH, tako i izvan nje došli smo na ideju da svoj put promocije domovine obogatimo nekim novim idejama, koje će dati dodatni impuls u promociji naše zemlje. Budući da smo do sada obišli preko 1000 gradova i desetine zemalja, pisali reportaže za domaće i regonalne medije, printana izdanja, skupljali na tim putešestvijama brojne ideje kako na jedan novi, kvalitetniji i efikasniji način promovisati svoju zemlju", kazao je Tanović.

Foto: Adis Tanović
Foto: Adis Tanović

Kazao je kako su shvatili da je autorski rad je nešto što se izuzetno cijeni i na toj bazi su započeli novi projekat. Riječ je o ilustracijama znamenitosti Bosne i Hercegovine, a koje se između ostalog mogu pronaći na suvenirima.

"Bosna i Hercegovina je zemlja prirodnih ljepota, koje godišnje mogu privući stotine hiljada turista. Naši gradovi su zaista lijepi, ali bez kvalitetne, adekvatne i originalne promocije ne možemo očekivati veliku ekspanziju turizma. Možemo slobodno reći da je turizam jedna velika šansa u razvoju naše zemlje, mada smo još uvijek daleko od neke ozbiljne turističke priče. Prije dvije godine sam upoznao vlasnika turističke agencije iz Švedske, koji mi je doslovno rekao, kako smo vrlo lijepa zemlja, ali nažalost vrlo malo posjećena. Dakle, ovakvi i slični projekti trebaju i mogu biti mali točak u budućoj promociji naše zemlje", pojašnjava Tanović.

Foto: Adis Tanović
Foto: Adis Tanović

Kazao je kako su trenutno s novim projektom prisutni u desetak gradova u BiH te Beču i Minhenu.

Tanović na kraju ističe da bez pomoći supruge i troje djece ne bi mogao samostalno realizovati ovaj projekat.