{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


10 očaravajućih pustih ostrva

S
7.10.2008. u 21:30
0
0
10 očaravajućih pustih ostrva
0
Ako vam je dosta slika gradskog života, pisanja o luksuznim hotelima i skupim automobilima, jedan lifestyle webzine napravio je listu najzabačenijih ostrva na svijetu gdje ne postoje aerodromi, hoteli, skijališta ili skupe jahte. Ova ostrva dokaz su da priroda može opstati u svom prvobitnom obliku, ali nažalost samo ako je što dalje od ljudskih ruku.
Deset najljepših pustih ostrva na svijetu, prema pisanju AskMena, su:

1. Tristan da Cunha, ostrvo locirano u Atlantskom okeanu između obala Južne Afrike i Argentine smatra se najzabačenijim ostrvom na planeti. Sastavljeno od šest vulkanskih ostrva otkriveno je 1506. godine, a od kopna je udaljeno 2816 kilometara. Malobrojno stanovništvo živi od poljoprivrede i ribolova, a jedini put do ostrva (za ulazak vam treba posebna viza) je dolazak brodom iz južnoafričkog Cape Towna.

2. Kiribati, ostrvo smješteno na najistočnoj kopnenoj granici planeta, od civilizacije je udaljeno 2665 km. Teško dostupan ljudima, Kiribati je i najveći zaštićeni morski rezervat sa prekrasnim plažama. Na udaljenom ostrvu postoji pitka voda, hrana i smještaj za turiste. Do Kiribatija se najlakše stigne avionom s Honolulua.3. Ostrva Piticairn su četiri ogromna vulkanska ostrva u prostranstvu Pacifika, nazvana i "rajem za brodolomnike". Namirnice i ostale potrepštine na ostrvo se dopremaju brodovima koji svaki dan prevaljuju put od 2172 km da bi stigli na ovo ostrvo.

4. Easter Island, udaljeno 2076 km od kopna, najpoznatije je po velikim kamenim statuama ljudskih glava. Usprkos velikoj udaljenosti od Chilea, postoji redovna linija letova na Easter Island. Na ostrvu postoji niz hotela i raznih turističkih aktivnosti kao što su jahanje i planinarenje.5. Saint Helena, 1930 kilometara udaljena od kopna jedno je od najizoliranijih mjesta na južnom Atlantiku. Poznata je po tome što je na njoj bio zatočen Napeoleon Bonaparte. Sveta Helena je druga najstarija britanska kolonija bogate vegetacije i netaknute divljine. Na ostrvu nema aerodroma, pa se do Svete Helene mora na dugtrajni put brodom.6. Ostrvo Attu, na krajnjem zapadu Aljaske, ima prelijep krajolik ali zbog loše klime, oluja i guste magle dovoljan je i jedan vikend na Attu ostrvu. Cijelo ostrvo ima samo 20 stanovnika a od kopna je udaljeno 1170 km.

7. Galapagos, 972 km od kopna udaljen arhipelag od preko 60 ostrva, od kojih je naseljeno samo pet. Sa 40.000 stanovnika, ova ostrva savršeno su mjesto za odmor i bijeg od gradske buke. Pored ljudi, Galapagos naseljavaju i hiljade endemičnih biljaka i životinja.8. Cocos Islands,lociran usred Indijskog okeana,često nazivaju i Crusoovim ostrvom jer usprkos pješčanim plažama i tirkiznoj vodi nema luksuzna odmarališta na svakih pet metara.Na udaljenosti od 899 km od kopna, živi oko 500 stanovnika, a u lagunama idealnim za odmor garantovano cijeli dan nećete sresti nikog.

9. Falklandska ostrva na istoku Argentine najpoznatija su po vojnoj bitci iz Drugog svjetskog rata. Mada klima nije baš tropska, čar ovih ostrva je u tome što imaju neobično bogatu floru i faunu kao i potrebni mir.10. Ostrvo Xisha, 329 kilometara od najbližeg kopna provincije Hainan, nalaze se u vodama Južnog kineskog mora. Poznato je po specifičnim vrstama ptica koje žive samo na ovom ostrvu i rijetkim tropskim biljkama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: