Park prirode
124

Puno je razloga zašto posjetiti jedinstveno Blidinje

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Park prirode Blidinje (1.200 m.n.v.), to jedinstveno područje s pravom se naziva jednim od najljepših izletišta i prirodnih destinacija u Bosni i Hercegovini. Poznat je i kao najveće stanište bjelokorog bora munike u ovom dijelu Europe.

Čine ga prirodne ljepote, najveće prirodno jezero u državi - Blidinjsko jezero, planinski masivi Čvrsnica i Vran, kulturno naslijeđe i baština (nekropole srednjovjekovnih stećaka od kojih je jedna pod UNESCO-vom zaštitom), veliko bogatstvo flore i faune (više od 1.500 različitih biljnih vrsta od kojih su više od 200 endemske, reliktne i subendemske), kao i ski centar s četverosjedom i dječjim liftom te tri različite staze.

Predsjednica Udruge 'Visit Blidinje' Marija Vukoja kazala je za Fenu da su to neki od razloga zbog kojih bi trebalo posjetiti to područje i uživati u netaknutoj prirodi, u sva četiri godišnja doba.

"Nekoliko ugostiteljskih i smještajnih objekata kategoriziranih većinom do tri zvjezdice, kao i veliki broj objekata privatnog smještaja, pruža turistima mogućnost boravka u Parku više dana da bi se informirali o svim sadržajima koje Blidinje nudi", ističe.

Vukoja naglašava da je privlačenju gostiju na to područje umnogome doprinijela i gastronomija, a u ponudi je tradicionalna, prepoznatljiva i svježa hrana iz tog kraja.

"Trenutno u ponudi imamo osam različitih turističkih aranžmana kao što su jahanje, planinarenje, ljetne panoramske vožnje četverosjedom, biciklizam, obilazak seoskih domaćinstava, panoramska vožnja na planinu Čvrsnica i slično", naglasila je.

Dodaje da je svakako u planu i razvoj novih zanimljivih sadržaja.

Udruga "Visit Blidinje" nastala je 2014. godine kao produkt zajedničkog razmišljanja poduzetnika iz Parka prirode Blidinje o podizanju razvoja turizma i ponude tog područja na višu razinu. Cilj im je bio, naglašava Vukoja, nastojati uvezati sve ponuđače turističkih aranžmana i sadržaja, lokalne proizvođače, planinarska društva i gorske službe spašavanja, domicilno stanovništvo, upravu Parka.

"Uvezati sve one koji (na bilo koji način) djeluju na tom području u jedinstvenu organizaciju koja će zajedničkim snagama i idejama promovirati i unaprijediti sve prirodne i kulturne vrijednosti tog predivnog i netaknutog bisera prirode, u duhu dugoročno održivog razvoja turizma", istaknula je.

Vukoja podcrtava da su sve aktivnosti usmjerene prema glavnom cilju, pozicioniranju Parka prirode Blidinje kao ozbiljne turističke destinacije na mapi cijele regije.

"Naša zajednička misija je definirana sporazumima o suradnji koje smo potpisali sa svim zainteresiranim akterima iz lokalnog lanca vrijednosti, između ostalih i s javnim poduzećem Park prirode Blidinje (JP PP Blidinje) s kojim smo razvili intenzivnu suradnju", kaže.

Korištenje raznih projekata (stranih i domaćih fondova), angažman raznih međunarodnih stručnjaka iz određenih oblasti koje se tiču tog područja rezultirali su, ističe Vukoja, provođenjem raznih konkretnih aktivnosti poput npr. nove web stranice Udruge (www.visit-blidinje.com).

Precizira da su na toj stranici dostupne informacije o destinaciji, promotivne i marketinške aktivnosti (brošure, katalozi, promocija na raznim sajmovima), razvoj i brendiranje agrokošarice tipičnih blidinjskih proizvoda, razvijanje transparentne ponude i aranžmana, uvođenje novih sadržaja i podrška novim obrtima.

Tu su i sadržaji koji se odnose na brigu o zaštiti okoliša, rad s vlasnicima privatnog smještaja u svrhu uvođenja boljih standarda i pojednostavljenja bookinga prema gostima, kao i organizacija novih događaja u Parku prirode Blidinje s ciljem promicanja prirodnih i kulturnih ljepota destinacije kao što su Čvrsnica Ultra Trail, Blidinje Zima Fest....

Ipak Vukoja naglašava da su nepostojanje kvalitetnog sustava upravljanja tim područjem i složen administrativni položaj nažalost velika kočnica njihovom radu, kao i u radu samog JP PP Blidinje.

"Neusklađenost zakona na svim razinama također je jedan od problema s kojim se suočavamo posebno kad je u pitanju lokalna proizvodnja. Bez obzira na prepreke i poteškoće, Udruga je uvijek nalazila načine (i još to radi) da bi realizirati ciljeve koji su trenutno mogući i ne ovise direktno o navedenim faktorima", naglasila je.

Planiraju (u bližoj budućnosti) dodatno strukturirati Udrugu, razviti još bolju komunikaciju i konkretniju suradnju s partnerima iz svih oblasti, te kompletirati i dovesti do kraja aktivnosti koje su u procesu realizacije.

"Dugoročni plan Udruge je ostati jaka i produktivna organizacija koja će kritički djelovati na određene segmente na području Parka prirode Blidinje onda kad je to potrebno, poticati jačanje lokalnog lanca vrijednosti te raditi na širenju kvalitetne ponude i sadržaja. Sve to s ciljem održivog razvoja turizma i s naglaskom na očuvanje prirodnih i kulturnih ljepota tog područja", naglasila je.

Udruga 'Visit Blidinje' inicijator je i ideje koncepta 'Blidinjskog doručka', kao jednog od noviteta kojim žele obogatiti turističku ponudu Parka prirode. Smatraju to bitnim jer će se tako zaštititi i lokalna proizvodnja.

"Taj doručak poseban je po tome što je pripremljen od lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda, te predstavlja dio podrške lokalnim proizvođačima tog područja. Zamišljeno je da prvenstveno budu zastupljeni lokalni proizvodi, te da bude vizualno drugačiji s mnoštvom prirodnih detalja", kaže Vukoja.

Namjera im je da uvozne zamijene visoko kvalitetnim lokalnim proizvodima (sirevi, maslac, pekmezi, med, poljoprivredni proizvodi….). Ta vrsta doručka proizvede, kaže Vokoja, i manje otpada od klasičnog doručka.

A jedan od ciljeva je i jačanje svijesti o važnosti zaštite okoliša Parka prirode 'Blidinje'. Zbog toga su osmislili i višekratnu vrećicu za otpad u koju će posjetioci i poduzetnici (koji djeluju na tom području) odlagati otpad što ga sami naprave tokom posjete Parku, ponijeti sa sobom i odložiti na za to predviđena mjesta te tako doprinijeti zaštiti okoliša i razvoju ekološki održivog turizma. Dio je to kampanje "Priroda ne poznaje otpad" u okviru programa EU i Vlade Njemačke nazvanog EU-Pro-Lokal, koji je pokrenut kao vid podrške ekonomskom razvoju u BiH. Implementator je GIZ BiH.

Park prirode Blidinje smješten je u području visokog gorja središnjih Dinarida, a obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu tri hercegovačke županije i pet različitih općina. Zbog svojih geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, te prekrasne i netaknute prirode to područje proglašeno je 1995. godine parkom prirode.