Zdrava aktivnost
305

Prvi trening nordijskog hodanja 27. marta na Darivi u Sarajevu

Klix.ba
Nakon uspješno realiziranog šestomjesečnog ciklusa kurseva nordijskog hodanja u 2018. godini, sa preko 50 zadovoljnih polaznika, Klub nordijskog hodanja Novo Nordisk organizuje i upis polaznika za prvi ovogodišnji kurs. Prvi trening održat će se u srijedu, 27. marta na Darivi, sa početkom u 18:00 sati.

Iz Kluba nordijskog hodanja Novo Nordisk pozivaju sve zainteresirane koji žele poboljšati svoje zdravlje te se priključiti jednoj zdravoj i laganoj fizičkoj aktivnosti i mnogobrojnim druženjima da se prijave putem ovog linka . Više informacija o aktivnostima kluba dostupno je ovdje.

Nordijsko hodanje je rekreacija prikladna za sve generacije i uzraste. Ovakva vrsta rekreacije posebno je učinkovita u prevenciji i smanjenju posljedica dijabetesa. Nordijsko hodanje, kao aerobna aktivnost, pojačava učinak inzulina, poboljšava regulaciju glikemije, ima povoljan učinak na tjelesnu masu i smanjuje uzročnike rizika za nastanak srčano-žilnih bolesti.

Osim toga, neke od drugih prednosti nordijskog hodanja su sljedeće: pomoć u zdravom skidanju suvišnih kilograma, pomoć pri sprečavanju osteoporoze i artritisa, poboljšanje kardio-vaskularnog zdravlja, aktiviranje i do 90 posto mišića, 30 posto manje opterećenje kralježnice i zglobova u odnosu na druge fizičke aktivnosti, smanjenje boli u leđima i napetosti u području ramena i potiljka, pozitivno djelovanje na pravilno držanje i posturu, poboljšanje raspoloženja i neutraliziranje negativnih učinaka psihičkog stresa te bolja ravnoteža i oslonac pri hodanju.

Kurs nordijskog hodanja je osmišljen kao rekreativna aktivnost, netakmičarskog karaktera, čiiji je glavni smisao druženje uz održavanje fizičke spremnosti i forme polaznika. Tokom pohađanja kursa svi polaznici će naučiti osnovne tehnike nordijskog hodanja uključujući pravilno držanje kompletnog tijela, pravilno nordijsko hodanje u svim okruženjima te mnoge druge korisne informacije vezane za njihovo zdravlje i održavanje kondicije, koje će im omogućiti da samostalno nastave nordijski hodati i održavati trajno dobru kondiciju, pokretljivost i zdravlje.

"Veoma smo zadovoljni velikim interesom građana i građanki Sarajeva za ovu zdravu i korisnu aktivnost. U ovoj godini, klub je dobio još dva trenera certificirana od strane Međunarodne asocijacije nordijskog hodanja (INWA), kako bismo imali što individualniji i stručniji pristup klijentima. Cilj nam je da motivišemo što veći broja građana da se uključe u ovu zdravu i laganu aktivnost te poboljšaju svoje životne navike uz odlično druženje", izjavio je Franjo Šola, osnivač i jedan od trenera Kluba.

Treninzi kluba održavaju se tri puta sedmično, i to srijedom i petkom u 18 sati na području Darive te nedjeljom u 10 sati na planinama Trebević ili Igman. Svi treninzi održavaju se u prirodnom i ugodnom ambijentu. Pored treninga planirana su i dodatna druženja,zajednički izleti i putovanja u regiji.

Za sve one koji iz različitih razloga nisu u mogućnosti priključiti se treninzima u redovnim terminima kursa ili žele imati samostalni trening, Klub nordijskog hodanja obezbijedio je i mogućnost jednokratnih, individualnih treninga. Za više informacija, svi zainteresirani mogu se javiti putem email-a: [email protected].