MTB trka
24

Prvi Pecka Outdoor Festival od 25. do 27. maja u Mrkonjić Gradu

Klix.ba
Prvi i drugi dan Festivala, rezervirani su za Cross country Maraton – Pecka XCM, dok se zadnjeg dana održava Dan za aktivnu porodicu

Prvi Pecka Outdoor Festival bit će održan od 25. do 27. maja u jednom od najljepših dijelova Krajine, selu Pecka u općini Mrkonjić Grad.

Bogat festivalski program podijeljen je u dva dijela. Prvi i drugi dan Festivala, petak 25. i subota 26. maja, rezervirani su za Cross country Maraton – Pecka XCM, dok se u nedjelju 27. maja održava Dan za aktivnu porodicu.

Zeleni market i Bike Fair, sajam biciklističke opreme, održavat će se tokom sva tri festivalska dana.

Cross country Maraton - Pecka XCM je jedna od samo tri utrke u MTB - brdskom biciklizmu, koja je bodovana od strane Međunarodne biciklističke unije (UCI).

U petak 25. maja održava se probna utrka sa popratnim muzičkim programom, dok se glavna utrka održava u subotu 26. maja, od 11:00 sati.

Na ovom važnom sportskom događaju takmičit će se MTB biciklisti iz čitave regije u pokušaju sa osvoje UCI bodove, te se tako približe ispunjavanju norme za Ljetne olimpijske igre, koje se 2020. dešavaju u Tokiju. Na utrci će pored profesionalnih biciklista moći učestvovati i biciklisti – rekreativci, koji će voziti znatno kraću dionicu. Najuspješnije bicikliste pored UCI bodova očekuju i značajne novčane nagrade, a prijave na učešće u trci potrebno je izvršiti putem web stranice www.peckaoutdoor.com

Drugi dio Pecka Outdoor Festivala pruža priliku čitavim porodicama da provedu kvalitetno vrijeme u prirodi. Naime, Dan za aktivnu porodicu namijenjen je svima koji žele da sebi i svojim bližnjima priušte cjelodnevni boravak u prirodi, uz učešće u raznovrsnim sportsko-rekreativnim aktivnostima, ali i onima koji samo žele da u društvu svojih najmilijih provedu ugodan proljetni dan na pikniku u očaravajućem prirodnom okruženju.

Posjetioci će tog dana moći izabrati neku od aktivnosti, kao štu su: vožnja biciklima do izvora rijeke Plive u Šipovu, šetnja do izvora rijeke Sane, penjanje na penjalištu Pecka, učešće u obuci preživljavanja u prirodi, koju će držati instruktori čuvene Bear Grylls Akademije…

Tokom sva tri festivalska dana djelovat će i Pecka Zeleni market, koji će ponuditi pregršt kvalitetnih domaćih proizvoda i suvenira iz ovog dijela Krajine, kao i Bike fair, koji donosi brojne novitete za one koji žive biciklizam.

Festivalske noći će biti ispunjene nastupima odličnih banjalučkih muzičara, pa je Pecka Outdoor Festival zapravo idealna prilika da se provede čitav vikend u prirodi.

Pecka Outdoor Festival podržala je Vlada Švicarske kroz projekat MarketMakers, a cilj ovog događaja je popularizacija boravka na otvorenom i aktivnog odmora, kao i promocija prirodnih ljepota prekrasnog područja Pecke.

Svi zainteresirani za više informacija i prijavu mogu izvršiti na stranici peckaoutdoor.com.