Ponosi se uspjehom
6

Prvi klizač koji je priznao da je gay osvojio zlato na olimpijadi

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Kanađanin Eric Radford osvojio je zlato na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu za umjetničko klizanje u timu zajedno sa svojom partnericom Meagan Duhamel. Za njega je to bio važan trenutak ne samo zato što je osvojio zlato, već zbog toga što je postao prvi olimpijski šampion koji je priznao da je gay te je izjavio da se ponosi tim.

Ovaj takmičarski par izveo je performans uz pjesmu "Hometown Glory" britanske pjevačice Adele.

Također, još jedan gay klizač, amerikanac Adam Rippon osvojio je medalju na ovogodišnjim zimskim olimpijskim igrama, međutim, riječ je o bronzi.

Nakon pobjede Redford je na Twitteru napisao kako ne može da vjeruje šta je postigao te kako misli da će "eksplodirati od ponosa". Ubrzo nakon toga objavio je sliku sa Ripponom, na kojoj su obojica nasmijani, dodajući hashtag #outandproud.

Čestitke im je uputio kanadski olimpijac i LGBT zagovornik Mark Tewksbury koji je osvojio zlato 1992. godine u plivanju.

"Konačno, 2018. godine gay muškarci se nalaze na vrhu podija. Nema više izolacije za gay sportiste", rekao je Tewksbury.

Deceniju prije Radforda i Rippona gay britanski klizač John Curry osvojio je zlato u umjetničkom klizanju 1976. godine na Zimskim olimpijskim igrama, međutim, on se nikada nije izjasnio kao gay.

Na Twitteru se vodila polemika o tome zašto je važno da li je Radford gay ili nije? Većina se usaglasila da seksualnost nije bitna te da je samo riječ o sportisti koji je osvojio zlato. Istakli su i to da se mnogi suočavaju s otkazima i diskriminacijama samo zbog toga što otvoreno priznaju da su gay.

Amerikanac Rippon je izjavio kako želi predstaviti svoju zemlju na najbolji način te da želi glumicu Reese Witherspoon učiniti ponosnom.

Ubrzo nakon toga glumica se oglasila na Twitteru gdje je napisala "O Adam, učinio si me zaista ponosnom! Nastavi da nas sve usrećuješ".