Neverbalni znakovi
10

Prvi dojam je najvažniji, a uz pomoć ovih malih trikova svima ćete se svidjeti

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Kada vas neko tek upoznaje, sve je važno: od načina na koji gledate tu osobu, pa sve do vaše gestikulacije rukama. Kako psiholozi kažu, prvi dojam je najvažniji, piše <a rel="noopener" href="https://brightside.me/inspiration-psychology/expert-reveals-7-ways-to-make-a-great-first-impression-796199/" target="_blank">Bright Side</a>.

Ono što najviše iznenađuje je da to ima veoma malo veze s tim koliko ste, zapravo, dobra osoba. Najvažniji su neverbalni znakovi, gestikulacija i mimika koju radite.

Nasmijte se s malo zakašnjenja

Svi znamo da je osmijeh veoma važan za dobru komunikaciju. Naravno, nije stvar u onom umjetnom osmijehu koji samo pokazuje ljubaznost. Kako biste ostavili što bolji dojam, prvo pogledajte sagovornika u lice, pričekajte oko dvije sekunde i tada se nasmiješite. Ova pauza će vaš osmijeh učiniti iskrenijim.

Ne održavajte kontakt očima predugo

Prema istraživanjima, kada jedan muškarac gleda drugog muškarca u oči predugo, to može biti protumačeno kao agresija. Umjesto toga, postupno produžavajte vrijeme vizuelnog kontakta od trenutka kada se upoznate s nekim. Pravilo 60/40 će savršeno funkcionirati u ovom slučaju – uspostavljajte kontakt očima, otprilike, 60 posto vremena. Isto vrijedi i za relaciju muškarac-žena.

Budite svjesni svog držanja

Pogledajte sportske prvake ili političare i nikada ih nećete vidjeti spuštenih ramena ili oborenih pogleda. Oni uvijek stoje uspravno i s osmijehom. Tako pokazuju svoje samopouzdanje i ostavljaju dobar dojam na druge ljude. Stručnjaci savjetuju da biste i vi trebali raditi isto ako želite ostaviti dobar dojam.

Pokažite zanimanje

Kada upoznaju novu osobu, svi razmišljaju o dvije stvari: "Sviđa li mi se?" i "Sviđam li se ja njoj?" Zato, da biste ostavili dobar dojam, trebate pokazati zanimanje za tu drugu osobu ili ćete djelovati arogantno.

Najbolji način kako to učiniti je koristiti neverbalne znakove, poput osmijeha, okrenuti se prema toj osobi cijelim svojim tijelom itd. Obraćajte pažnju i sklonite sve prepreke između vas dvoje: torbe, naočale, pa i ruke, koje također ne bi trebale biti previše blizu druge osobe.

Riješite se gestikulacija kojim odajete nervozu

Ne postoji nijedan poseban neverbalni znak koji signalizira da lažete. Međutim, postoji dosta članaka koji govore o tome da isprepletani prsti na rukama pokazuju da neko nešto skriva. Mnogi ljudi se oslanjaju na ove predrasude i zato biste trebali voditi računa i izbjegavati dodirivati vrat, lice, uši ili svoju kosu, što se, također, tumači kao da nešto krijete ili "mutite" i da ste nervozni.

Budite empatični

Ne možete pokazati zanimanje za neku osobu samo tako što ćete joj slati neke neverbalne signale, već i oponašajući njeno ponašanje i reagirajući u skladu s tim. Zbog toga ćete izgledati mnogo brižljivije i odat ćete dojam osobe od povjerenja. I, kako stručnjaci kažu, "kada se ponašate kao da vam se netko sviđa, tada vam se on počinje zaista sviđati".

Vizuelizirajte sastanak prije nego što do njega dođe

Ako imate vremena, napravite "probu" sastanka prije nego što odete na njega. Stanite ispred ogledala i zamišljajte kako razgovarate s osobom s kojom se trebate naći, isprobajte svoj osmijeh i stav i obratite pažnju na svoju gestikulaciju. Vizualizacija, kako tvrde stručnjaci, uvijek pomaže ostvariti bolje rezultate.