lifestyle
0

Prvi BiH Red Bull Soap Box

FENA
Ako u nedjelju, 17. septembra 2006. godine budete prolazili Alipašinim poljem u Sarajevu i kraj vas prozuji "bolid" čudnog izgleda, ne gubite pribranost, ne zovite policiju, vatrogasce, ronioce, hitnu pomoć niti bilo kakvu sličnu službu. Ne snima se nikakav film, nije u pitanju utrka Formule 1 za Veliku nagradu Bosne i Hercegovine - u toku je Prvi BiH Red Bull Soap Box.

U slučaju da neko ne zna: Red Bull Soap Box (iliti „kutija od sapuna“ ako bismo doslovno prevodili) je takmičenje u ljudskoj domišljatosti, kreativnosti i brzini. Takmičari sami konstruišu svoja vozila kojima će na dan utrke pokušati impresionirati i zabaviti okupljene gledaoce i žiri. I naravno - pobijediti. Naravno, ekipa vozilom pored kreativnosti mora demonstrirati i brzinu.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Da bi učestvovalo na Prvom BiH Red Bull Soapboxu, vlastoručno izrađeno vozilo mora zadovoljiti i neke tehničke uvjete, npr.: biti teško najviše 100 kg (bez vozača), biti bez ikakvog pogona (motora, pedala i sl.), biti sastavljeno bez ijednog staklenog dijela, biti tako konstruirano da vozači ne mogu nogama dodirivati tlo tokom vožnje itd. Dalje, u svakom timu mogu biti do četiri osobe, a vozilom tokom utrke mogu upravljati najviše dvije osobe. Vozači tokom utrke moraju nositi duge rukave, duge hlače, kacigu i rukavice (kacige osigurava Red Bull). No, sve detalje o uvjetima učešća možete naći na adresi http://www.redbullsoapbox-bih.com, na kojoj možete naći i mnoštvo drugih važnih informacija o pravilima, načinu bodovanja, savjete kako napraviti kočnice, izabrati pakne, kako voziti, kočiti... A možete se i dobro zabaviti virtuelno trenirajući vožnju Red Bull Soap Boxa. Elem, svega za džaba! Kad smo kod Interneta, svakako posjetite i stranicu http://www.redbull.ba, na kojoj ćete sasvim sigurno pronaći sijaset zabavnih, korisnih i nadasve poučnih stvari.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Važna obavijest takmičarima: na Prvom BiH Red Bull Soap Boxu ne morate se bojati saobraćajne policije! Brzina je prednost! Još važnije: zaboravite promile! Što manje krvi budete imali u Red Bullu, bolje ćete voziti! Provjereno! A ako budete konzumirali Red Bull, nećete se morati bojati alko-testa ni kad upravljate vozilom u normalnom saobraćaju.

Nagrade osvajaju timovi koji skupe najviše bodova po četiri kriterija:

  • Kreativnost pokazana pri izradi/dizajnu vozila (dajte mašti krila!).
  • Timski nastup prije utrke (ovo je vaših 30 sekundi!).
  • Brzina od starta do cilja (što brže, to bolje!).
  • Umjetnički dojam vožnje (što manje udara u rub staze!).

I na kraju, ali ne i najmanje bitno - nagrade:

Prva nagrada: odlazak u fabriku Red Bull Formule 1 u Velikoj Britaniji. Druga nagrada: vožnja u sportskom Mitsubishi Evolution 6 na rally stazi (s Red Bull vozačem). Treća nagrada: jednodnevna vožnja kartingom do iznemoglosti.

Pa vi sad vidite hoćete li se dogodine i vi prijaviti. Ako se već niste prijavili dođite u nedjelju 17.09. na Alipašino i uživajte u izložbi vozila do 13:00 i utrci za veliku nagradu Alpašinog od 14:00.