Hatidža Ahatović
574

Prva stipendistica Vlade Indonezije iz BiH: Uzbuđenje zbog odlaska u egzotičnu zemlju

Piše: Se. H.
Amelia Achmand Yani i Hatidža Ahatović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Želja za učenjem, putovanjem i novim iskustvima nagnala je Hatidžu Ahatović da aplicira za Darmasiswa stipendiju koju dodjeljuje Vlada Indonezije. Sljedeću godinu ona će boraviti na univerzitetu u Džakarti učeći indonezijski jezik. Njen cilj je da iskustvo boravka u ovoj azijskoj zemlji podijeli s drugim mladima te da podstakne studente da češće apliciraju na studijske programe koje uz stipendiju nude strane zemlje.

Ova 23-godišnja diplomantica turskog jezika i književnosti iz Sarajeva aplicirala je na sve moguće studentske programe koje su nudile vlade stranih zemalja. Prijavljivala se za stipendije koje su nudile Kina i Velika Britanija, a još kao studentica bila je na razmjeni u Turskoj. O Darmasiswa programu je, kako kaže, saznala putem Facebooka i odlučila je da aplicira u januaru ove godine.

"Moja najveća satisfakcija je da razbijem predrasude koje mladi u BiH imaju prema odlasku na studij u strane zemlje, posebno azijske. Smatram da bi oni trebali više iskorištavati prilike da idu na razne programe razmjene koji se nude, jer je to nezaboravno iskustvo i neprocjenjivo je za razvoj i obrazovanja pojedinca", rekla je Hatidža u razgovoru za Klix.ba i dodala kako joj je ovo jedinstvena prilika za usavršavanje.

Ahatović je mnogo putovala po Evropi, ali su joj se evropska kultura i ljudi činili pomalo hladnima, tako da je htjela iskusiti malo drugačije, egzotičnije zemlje i to ju je nagnalo da aplicira za ovu stipendiju na koju se mogu prijaviti mladi iz svih zemalja s kojima Indonezija ima diplomatske veze.

"Većina mladih ne usuđuje se ići na ovakve programe, stacionirani su u Bosni i apliciraju samo na evropske univerzitete, ali mislim da treba aplicirati na sve moguće konkurse. Jednostavno, treba biti otvoren i pokušati", savjetuje.

Poražavajuća je činjenica da ovaj program postoji još od 1990. godine, ali je Hatidža prva koja ide na jednogodišnji boravak u Indoneziju.

Upravo zbog toga, njen cilj je da promoviše ovaj program i indonezijsku kulturu i nada se da će se otvoriti više programa razmjene i da će indonezijski studenti dolaziti u našu zemlju, a da će bh. studenti odlaziti tamo. Jedan od načina te promocije bit će i blog koji će pisati tokom svog boravka u Indoneziji.

Indonezijska ambasadorica Amelia Achmand Yani izrazila je zadovoljstvo zbog Hatidžinog odlaska i rekla kako se nada da će se od sljedeće godine povećati broj studenata koji mogu ići u Indoneziju. Zasad tek dva studenta iz BiH u toku jedne godine mogu biti primljeni na program.

Program ne podrazumijeve tek učenje jezika. Svi koji odu imaju priliku učiti o indonezijskoj kulturi i umjetnosti, naučit će tradicionalnu muziku i ples te izrađivati ručne radove pod mentorstvom priznatih umjetnika i profesora.

Hatidža kaže kako će posjetiti i druge gradove Indonezije i neke od mnogobrojnih otoka, a najviše od svega raduje se što će imati priliku posjetiti nacionalni park sa slonovima, koji su joj najdraža životinja. Boravak u Indoneziji, zemlji sa više od 260 miliona stanovnika, sa 18.000 otoka, s toliko različitih naroda, jezika i religija i s drugačijom gastronomijom veliki je izazov kojem se raduje.

Kako kaže ambasadorica, zemlja s tako puno ceremonija koje se svakodnevno dešavaju na ulici gdje je uvijek sve bučno mnogo se razlikuje od života u Sarajevu kojeg ona opisuje "mirnim i tihim".

Za kraj našeg razgovora Hatidža je poručila svim studentima da apliciraju na Darmasiswa program te da kriteriji odabira nisu uopšte strogi: prosjek, pa čak ni znanje engleskog jezika nisu toliko bitni, ono što je najvažnije jeste da je kandidat završio studij i da želi upoznati kulturu Indonezije.