lifestyle
0

Protekli mart najtopliji otkako se mjeri temperatura

FENA
Planetu Zemlju i dalje trese groznica. Prošli mjesec bio je najtopliji mart u historiji na njezinoj površini.

Za Sjedinjene Države, ipak, to je bio samo prosječan mart, saopćila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Centar NOAA za klimatske podatke saopćio je da su visoke temperature širom Azije povećale prosječne temperature Zemljine površine širom svijeta na prosječnih 4,9 stepeni Celzijusa, za 1,8 stepeni toplije od prosječnih u 20. stoljeću, javio je AP.

Iako je Azija zabilježila najveći snježni pokrivač u ovoj godini, topli mart izazvao je nagla topljenja a martovski snježni pokrivač bio je rekordno nizak.

Globalne temperature okeana bile su 13. najtoplije u historiji, uz slabljenje fenomena La Nina koji hladi tropski Pacifički okean.

Ukupne temperature kopnene i morske površine u svijetu bile su druge najviše u 129 godina otkako se bilježe podaci, nadmašujući samo 2002. godinu, javila je agencija.

Toplije vrijeme u posljednjim decenijama nastavilo je povećavati zabrinutost zbog globalnih klimatskih promjena, za koje brojni stručnjaci vjeruju da su povezane s plinovima puštenim u atmosferu u industrijskim i saobraćajnim aktivnostima.

Klimatski centar je saopćio da je za 48 američkih saveznih država mart bio u prosjeku rangiran kao 63. najtopliji mart u 113 godina otkako se bilježe podaci.

Prosječne temperature u martu bile su ispod prosjeka za 20. stoljeće u Sjedinjenim Državama.