{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađena patuljasta vrsta dinosaura

F
8.6.2006. u 19:20
0
0
Pronađena patuljasta vrsta dinosaura
0
Pronađena patuljasta vrsta dinosaura
"Patuljasti dinosaur" možda zvuči smiješno, ali fosili iz sjeverne Njemačke dokazali su postojanje dinosaura koji se razvio u patuljka za dvije trećine manjeg od najbližeg poznatog rođaka.
Četveronožni biljožder ipak se ne može usporediti s pudlicama jer je od njuške do kraja repa bio dugačak oko 3 metra i težio je oko tone.
No njegov je najbliži rođak bio Camarasaurus dug dvadesetak metara.

Što se, dakle, dogodilo patuljastom rođaku? Znanstvenici kažu da je riječ o "otočkom nanizmu", tendenciji velikih vrsta, poznatoj među sisavcima, da se s vremenom smanjuju kada se nađu na otoku. Tako je na Siciliji i drugdje nađen fosil slona nešto nižeg od jednog metra.

Znanstvenici misle da u okolišu s ograničenim resursima manje tijelo postaje prednost pa se na takvim prostorima zarobljena populacija s vremenom smanjuje.

Novo stvorenje predstavlja najbolje dokumentirani slučaj "otočkog nanizma" među dinosaurima, rekao je P. Martin Sander, paleontolog s bonskog sveučilišta i glavni autor izvješća u novom broju časopisa Nature.

Stvorenje, nazvano Europasaurus holgeri, živjelo je prije 154 miliona godina na prostoru gdje se sada nalazi njemački grad Goslar. U to je vrijeme taj prostor bio pokriven plitkim morem a stvorenje je očito živjelo na otoku, rekao je Sander.

Nije jasno jesu li veći preci Europasaurusa došli na otok iz nekog drugog područja i stvorili koloniju ili se postojeća populacija zatekla izolirana na otoku zbog porasta razine mora, rekao je Sander.

Sander je prvi put vidio fosil 2003. kada ga je jedan amaterski tragač za fosilima našao u kamenolomu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: