Pripremite se
93

Proljetna trka "Heineken 0.0 5K Spring Run" 20. aprila kroz najljepše dijelove Sarajeva

Klix.ba
Foto. Vanja Čerimagić
Foto. Vanja Čerimagić
Heineken 0.0 5K Spring Run, proljetna trka od 5 km, humanitarnog karatkera, održat će se po treći put po redu u subotu, 20. aprila sa početkom u 10 sati i provesti trkače kroz najljepše dijelove grada Sarajeva

Heineken 0.0 5K Spring Run je sportski i društveno odgovorni događaj koji će se na veliku radost svih BiH trkača i trkačica ove godine održati po treći put u centru grada Sarajeva te na ovaj način i zvanično otvoriti proljetnu trkačku sezonu u Sarajevu.

Organizator trke je Udruženje Marathon Sarajevo, iz čijeg tima poručuju kako je osnovni cilj ovog društveno odgovornog projekta doprinos izgradnji zdravijeg i aktivnijeg okruženja, ali i dobra zabava za trkače. Trka će biti odlična prilika za napredne trkače da testiraju brzinu, kao i za trkače početnike da pokušaju ostvariti svoj prvi proljetni izazov.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja trke je brend Heineken 0.0, koji će u mjesecu martu ove godine po prvi put biti predstavljen na bh tržištu. Nakon nekoliko godina istraživanja i korištenja novih tehnika proizvodnje piva dobiven je optimalan recept za prvo bezalkoholno pivo brenda Heineken, a rezultat je pivo osvježavajućeg okusa u kojem će moći uživati i najzahtjevniji ljubitelji kvalitetnog piva - i to u bilo kojem dijelu dana, na poslovnom ručku, u toku radnog vremena, u popodnevnoj šetnji, poslije treninga, na sportskom događaju i drugim prilikama u kojima to inače nije prikladno ili uobičajeno.

"Trčanje je odličan sport, a osim što pozitivno utječe na zdravlje, ujedno mijenja i način razmišljanja. Svaki trkač, bez obzira je li riječ o rekreativcu ili profesionalcu, rado otkriva da je trčanje stil života koji na stazi, ali i u životu, tjera na onaj dodatan korak i prelazak vlastitih granica. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo dio sarajevske proljetne trke Heineken 0.0 5K Spring Run koja već treću godinu zaredom okuplja veliki broj ljubitelja trčanja. Kao službeno pivo događaja, Heineken 0.0 pobrinuće se za rehidraciju nakon utrke. Sa 0.0% alkohola i samo 21 kalorijom na 100ml, idealno je piće za nadoknadu tekućine i energije za sve trkače i trkačice koji vole popiti pivo nakon utrke", rekao je Alen Pecirep, direktor marketinga Boreas d.o.o.

Kao i prethodnih godina, interesovanje BiH trkača za ovu trku je veliko te iz Udruženja Marathon preporučuju zainteresiranim trkačima da se što prije prijave kako bi osigurali svoj startni broj. Rok za prijave je 15. april, ukoliko limit od 600 učesnika ne bude popunjen. Prijave su dostupne na oficijelnoj web stranici Udruženja Marathon Sarajevo (https://www.sarajevomarathon.ba/5k-run/ ). Svi učesnici će dobiti specijalnu dri fit majicu, broj sa čipom za mjerenje vremena, te osvježenje i poklone sponzora trke. Osim toga, trkači će i ove godine imati priliku sudjelovati u društveno odgovornoj kampanji „Trčim za nekoga sa autizmom“, organizovanoj u saradnji sa Udruženjem EDUS, a posvećene prikupljanju sredstava za edukaciju djece iz autističnog spektra. Podsjećamo da je u okviru ove kampanje u 2018. godini prikupljeno preko 45.000 KM.

"Ponosni smo na veliki odziv trkača i ove godine. Zahvaljujući našem decenijskom radu i aktivnom angažmanu u zajednici, broj trkača u Sarajevu ali i širom BiH je znatno porastao i sretni smo jer uvodimo pozitivne promjene u našem društvu. Posebna nam je čast što sarađujemo sa brendom Heineken 0.0, čiji će predstavnici također aktivno učestvovati u trci, što je za svaku pohvalu." rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Velika atrakcija i u ovoj utrci će biti polaznici najpopularnije i najmasovnije škole trčanja u BiH, Škole trčanja "Klix" kojih će preko 150 startovati na svojoj prvoj trci u Sarajevu, vrijedno se pripremajući za Sarajevo Sberbank polumaraton, koji će se tradicionalno održati u septembru ove godine.