lifestyle
0

Proizvedena prva plava ruža

NINA
Japanska kompanija Suntory koja se prvenstveno bavi distribucijom vina, saopštila je danas da je proizvela prvu plavu ružu na svijetu, genetski modificirani cvijet koji će biti komercijaliziran u roku od tri do četiri godine.

"Dugo smo mislili da je nemoguće dobiti plavu ružu. Ali, bili smo uporni", izjavio je na konferenciji za štampu generalni direktor Suntoryja, Nobutada Saji.

Plod 14-godišnjeg istraživanja, boja tog novog cvijeta potječe od molekula čiji je gen, prisutan u cvijetu dan i noć, presađen na ružu, prenijela je agencija AFP.

Plava boja ruže naginje ljubičastoj tako da će Suntoryju biti potrebita dodatna istraživanja da bi se dobila svijetlo plava boja dodavanjem hemijskih sastojaka, naveo je jedan od predstavnika japanske kompanije. “S tehnološkog stajališta, plava ruža je neosporan uspjeh... ali imamo još puno raditi da bi njezina plava boja bila priznata kao takva", dodao je on.

Kompanija Suntory je potrošila tri milijarde jena (22,8 milijuna eura) da bi dobila plavu ružu, plave karanfile i nekoliko drugih cvjetova genetskom modifikacijom.

Kompanija se nada da će komercijalizacijom plave ruže uspjeti na svjetskom tržištu ostvariti zaradu od 30 milijardi jena.