Porodični odmor
6

Pripremite djecu za zimovanje uz nekoliko korisnih savjeta

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prvi porodični odmor u punom sastavu zvuči bajkovito. Međutim, dok je jednima to ostvarenje snova, drugima se priprema i pakiranje prije puta mogu pretvoriti u noćnu moru.

Stoga je vrlo važno dobro pripremiti djecu za zimovanje, a stručnjaci su otkrili i nekoliko praktičnih savjeta.

Pri boravku na snijegu i niskim temperaturama najvažnija je udobna i topla odjeća. Najpraktičnije rješenje stoga je slojevita odjeća, od one laganije do sloja nepromočive. I tu vrijedi poznato pravilo, a to je da je manje više. Kako se dijete ne bi preznojilo, a onda naglo ohladilo, morate biti oprezni sa slojevitim oblačenjem, da ne pretjerate.

Na donji veš, hulahupke ili duge gaće te potkošulju djeci je dobro obući pamučnu majicu dugih rukava. Ako su temperature zaista niske, poželjno im je obući i dokoljenke ili tople čarape, nakon čega ide najbitniji dio, a to je odijelo za snijeg.

Dvodijelno odijelo ili jednodijelni skijaški kombinezon zaštitit će djecu od hladnoće, vjetra i vlage i time im omogućiti bezbrižne sate igranja u snijegu.

Tople, nepromočive rukavice su također obavezne. One ne bi trebale biti ni premale ni prevelike, zato ih nabavljajte iz sezone u sezonu. Ukoliko vaša djeca nisu ljubitelji kapa, pokušajte ih pridobiti trakama za glavu. One će im zaštititi sinuse i uši.

Zimske radosti uz sebe uvijek nose i dozu nesmotrenosti. Tu je vrlo važno izabrati pravi šal, a razmislite i o kvalitetnoj zaštitnoj dječjoj kacigi te naočalama za snijeg.

Kako bi djeci boravak na zimovanju bio što topliji, ugodniji i sigurniji, važna je kvalitetna obuća. Dobre patike ili lagane krznene čizmice idealne su za igru i uživanje u snježnim radostima.

Sigurno ste na koži svojih mališana iskusili koliko je nježna i sklona vanjskim utjecajima. Sunce djeci već u nekoliko sati može nanijeti opekline. Da se to ne bi desilo, ponesite gustu kremu za zaštitu od sunca i spriječite plikove na osjetljivoj koži djeteta.

Oni najmanji najčešće su po cijele dane u snijegu. Zato je potrebno da ponesete i rezervnu majicu te dodatan par rukavica. Baš kao i ljeti, zimi je dobra hidracija tijela prijeko potrebna pa u svoj sportski ruksak upakirajte i termosicu s čajem.

I na koncu, naoružajte se strpljenjem, jer je važan dio vaše opreme za zimovanje upravo strpljenje, ali i organiziranost.