lifestyle
7

Pripreme za Mont Blanc: Fočanski planinari se popeli na vrh Bjelašnice po ekstremnim vremenskim uvjetima

Klix.ba
Bjelašnica
Članovi fočanskog planinarskog-speleološkog društva Vučja stopa se već duži period pripremaju za osvajanje Mont Blanca na Alpama. Cilj im je polaska se popeti na deset najvisočijih vrhova BiH.

Proteklih dana su se popeli na vrh Bjelašnice i Vrana. U pohodu na Bjelašnicu je učestvovalo deset članova društva. Vrijeme je bilo dobro do vrha gdje su ih dočekali magla i udari vjetra od 80 kilometara na sat. Ipak, to ih nije spriječilo da osvoje vrh na visini 2.067 metara.

U pohodu na Veliki Vran, najviši vrh planine Vran, učestvovalo je devet planinara. Uvjeti su bili mnogo ekstremniji nego na Bjelašnici.

"Udari vjetra bili su veći od 100 kilometara na sat, al to nas nije omelo da uživamo u pogledima na Čvrsnicu, Prenj, Blidinjsko jezero i ostale hercegovačke planine, a u daljini smo mogli vidjeti i Maglić", kazali su fočanski planinari.

Planina Vran ima četiri vrha koja su viša od 2.000 metara, a oni su se popeli na najviši Veliki Vran koji se nalazi na 2.074 metara nadmorske visine.

Polazak iz Foče za Francusku planiran je 28. augusta, a uspon će trajati četiri dana. U planu im je poepeti se na vrh Aiguille du Midi.