{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijatelje biramo prema njihovim genima?

F
16.7.2014. u 10:49
14
27
Prijatelje biramo prema njihovim genima?
14
Prijatelje biramo prema njihovim genima?
Istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji i Univerziteta Yale pokazala su da prijatelje djelimično biramo prema njihovim genima, osobito one koji imaju utjecaj na naše ponašanje te da smo genetski sličniji svojim prijateljima nego potpunim strancima.
"Iznenađuje činjenica da su prijatelji genetski sličniji jedan drugom nego što smo očekivali" te da su nam po genetskim faktorima poput rođaka u četvrtom koljenu, objasnio je genetičar James Fowler sa Univerziteta u Kaliforniji.

Naučnici su proveli istraživanje na 1932 odrasle osobe, analiziravši milion i pol genetskih markera potpunih stranaca koji nisu bili u krvnom srodstvu. Podaci su im omogućili da predvide ko bi komu mogao postati prijatelj na temelju sličnih genotipa. Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazali su da s prijateljima dijelimo oko jedan posto svih gena.

Najčešći geni što ih dijele prijatelji su oni koji određuju na koji način reagiramo na miris, a naučnici su ih nazvali Starbucks efektom.

"Vama se naprimjer jako sviđa miris kave i privlače vas mjesta odakle se on širi. Isti miris na isto mjesto privući će i druge ljude, a oni su vaši potencijalni prijatelji", objasnio je Fowler.

No naučnici ističu i da odnosi među prijateljima istih genetskih osobina mogu povećati i efekte karakternih crta ličnosti. Primjerice osoba sklona alkoholu možda je takva zbog genetskih faktora, ali na tu njenu sklonost može utjecati i prijatelj sklon alkoholu.

Naučnici su zaključili da genetska struktura ljudske populacije ne rezultira samo stvaranjem reproduktivnih već i prijateljskih zajednica, a Fowler tvrdi kako treba imati na umu da je ljudska evolucija na određen način uvjetovana interakcijom između gena i odabira prijatelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: