lifestyle
0

Preminula najstarija osoba na svijetu

FENA
Maria Esther de Capovilla, 116-godišnja žena za koju se vjeruje da je najstarija osoba na svijetu, preminula je u svome rodnom Ekvadoru, saopćila je u ponedjeljak njena unuka. Njena nasljednica vjerovatno će biti žena iz Tennesseeja.

Capovilla je umrla u nedjelju u bolnici u primorskom gradu Guayaquilu, kazala je Catherine Capovilla, agent za nekretnine u Miamiju. Sahrana je planirana za ponedjeljak.

Capovilla je preminula dva dana nakon što je oboljela od upale pluća.

Rođena 14. septembra 1889 - iste godine kao i Charlie Chaplin i Adolf Hitler - Capovilla se udala 1917. i postala je udovica u 1949.

Robert Young, visoki konsultant za gerontologiju u Guinnessovoj knjizi rekorda, izjavio je kako izgleda da je Elizabeth Bolden iz Memphisa u američkoj saveznoj državi Tennessee, sada najstarija osoba na svijetu. Ona također ima 116 godina, ali je rođena 11 mjeseci nakon Capoville.

"Guinnessova knjiga rekorda dat će zvaničnu oibjavu u Londonu. Iz praktičnih razloga pretpostavlja se da će naredna najstarija osoba biti Elizabeth Bolden", kazao je.

Capovilla je potvrđena kao najstarija živuća na svijetu 9. decembra 2005. nakon što je njena porodica poslala detalje o njenim rodnim i vjenčanim listovima izdavaču sa sjedištem u Britaniji.

Emiliano Mercado Del Toro iz Porto Rika zadržao je titulu najstarijeg muškarca na svijetu. On je navršio 115 godinu života prošlog ponedjeljka.

Troje od petero Capovillinih djece - kćerke Irma, i Hilda i sin Hanibal - još su živi, skupa s 12 unučadi, 20 praunučadi i dvoje prapraunučadi, od kojih je posljednje rođeno u februaru 2003. godine, izjavila je Catherine Capovilla za Associated Press u telefonskom intervjuu.

U mladosti Capovila je voljela slikati, svirati na klaviru i plesati valcer na zabavama, saopćila je njena porodica. Ona je također obilazila obližnju plantažu, gdje je pila svježe mlijeko.

Uvijek je imala tri obroka dnevno i nikada nije pila žestoka pića - "samo malu čašu vina uz ručak i ništa više", izjavila je Irma za AP prošlog decembra.

Proteklih 20 godina Capovilla je živjela s najstarijom kćerkom Hildom i zetom Martinom.

"Bila je dobrog zdravlja dok nije dobila upalu pluća i umrla je iznenada. Njena porodica pripremala se da joj priredi rođendansko slavlje za 117. rođendan. Donedavno su govorili kako se dobro osjeća", izjavio je Young, govoreći iz Atlante.