lifestyle
5

Prema izboru putnika: Najbolji muzeji svijeta koji iznenađuju i ostavljaju bez daha

Klix.ba
Dok je nekima sama pomisao na obilazak muzeja dosadna, drugi itekako uživaju u gledanju antičkih predmeta i neobičnih kolekcija. Posjetioci web stranice TripAdvisor koju putnici posjećuju i ocjenjuju smještaje i druge sadržaje u vezi s turizmom, izabrali su 10 najboljih muzeja koje treba posjetiti.

Nagradu Travelers Choice dobio je Muzej umjetnosti Metropolitan u New York Cityju. U njemu se nalaze antički artefakti uz klasičnu i modernu umjetnost. Dom je evropskih velemajstora, kao i interijera iz prvog stoljeća Rima.

Na drugom mjestu je Institut umjetnosti u Chicagu. Poznat je po enciklopedijskim kolekcijama među kojima je i slika Granta Wooda "Američka gotika".

Državni muzej i zimska palača u St. Petersburgu dom je za tri miliona umjetničkih radova. Riječ je o jednom do najvećih i najprestižnijih muzeja na svijetu. Osnovala ga je Katarina Velika 1764. godine i najposjećenije je turističko mjesto.

Ostali muzeji s liste Travelers Choice:

  1. Musee d'Orsay u Parizu (kolekcije od Van Gogha do Moneta)
  1. Nacionalni muzej antropologije u Mexico Cityju (sadrži predmete iz kulture Maja)
6. Memorijalni muzej 9/11 u New York Cityju (muzej posvećen Trgovačkom centru koji je srušen 2001. godine u terorističkom napadu)
  1. Muzej Prado u Madridu (glavna slika je "Guernica" Pabla Picassa)
  1. Britanski muzej u Londonu (sadrži priču o čovječanstvu od nastanka do danas)
  1. Muzej Akropolis u Atini (posvećen arheološkim otkrićima iz antičke Grčke)
  1. Muzej Vasa u Štokholmu (posvećen brodu koji je potonuo na prvoj plovidbi 1628. godine i izvuče 333 godine kasnije)