lifestyle
0

Preljubnici žrtve gena

NINA
Preljubnici oba spola napokon su dobili opravdanje za svoje izlete jer prema tvrdnjama prof. Tima Spectora geni su ono što ljubavnike pretvara u preljubnike.

Britanac koji inače radi u londonskoj bolnici St.Thomas već dugo se bavi proučavanjem blizanaca i u svom istraživanju je otkrio ukoliko je jedna blizanka bila nevjerna postoje izgledi od oko 55 posto da će i druga počiniti preljub.

Spector je svoju teoriju potkrijepio tvrdnjom da je sklonost vjernosti ili nevjeri najveća kod jednojajčanih blizanki što je objasnio najvećim brojem identičnih gena. Međutim prema njemu puno toga ovisi i o društvenim faktorima.

"Nije vjerojatno da postoji jedan gen koji određuje takvo što. No, vjerojatno postoje geni koji sudjeluju u tome, nekoliko gena u kombinaciji, primjerice gen koji određuje koliko je neko sklon riziku i geni koji određuju nečiju ličnost", izjavio je Spector za BBC.

Psiholog dr. Petra Boyton je kazala da je jako teško razlikovati naslijeđene elemente ponašanja od onih genetski stečenih.

"Ako kao dijete saznate da vaša majku vara vašeg oca, lakše ćete kasnije prihvatiti takvo ponašanje", kazala je Boynton.