{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt uzgoja povrća na balkonima u BiH

F
11.1.2018. u 13:50
57
56
Predstavljen projekt uzgoja povrća na balkonima u BiH
57
Članovima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo danas je prezentiran projekt proizvodnje povrća na balkonima, u okviru projekta koji finansira Turska razvojna agencija (TIKA).
Smatraju da ovaj projekt može pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima, penzionerima, nezaposlenim građanima te invalidima i osobama s poteškoćama u razvoju.

Zainteresiranim za korištenje ovog projekta bit će dodijeljen vertikalni sistem za uzgoj.

Profesorica sa sarajevskog poljoprivrednog fakulteta Lutvija Karić, koja je implementator TIKA-inog projekta, kaže da je ''urbano vrtlarstvo'' ideja koju u svijetu odavno realiziraju, ali da je BiH do sada kasnila za tom praksom.

"Vertikalni sistemi se mogu montirati na površinu oko dva metra. U stotinjak saksija korisnici mogu uzgajati, između ostalog, začinsko bilje i salate te brojne druge kulture",istakla je Karić.

U prvoj grupi će pomoći 50-ak osoba, a nakon toga još 450 iz Sarajeva i Mostara, koji će dobiti opremu i stručnu podršku.

"Želimo da korisnici uzgajaju svježu hranu i da znaju šta jedu", rekla je Karić te dodala da je TIKA investitor cjelokupnog projekta, koja je platila bh. preduzećima izradu vertikalnog sistema za uzgoj.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo smatra kvalitetnim i interesantnim ovaj projekt.

"Pomoći će, pored drugih, osobe treće životne dobi da svoje balkone pretvore u zelene površine gdje će uzgajati zdravo povrće", kazao je Koldžo.

Projekt je u Centru za zdravo starenje predstavljen po preporuci Općine Novo Sarajevo jer smatraju da može biti od koristi i korisnicima ovog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: