lifestyle
398

Pozorište u Buenos Airesu staro stotinu godina pretvoreno u najluksuzniju biblioteku

Klix.ba
Foto: Bored Panda
(Foto: Bored Panda)
Ušuškana u četvrt Barrio Norte, u Buenos Airesu nalazi se prekrasna i najluksuznija knjižara Južne Amerike - El Ateneo Grand Splendid. Buenos Aires je inače grad prepun atrakcija koje jednostavno ne smijete propustiti, a među njima je i ova palača ljubitelja knjiga.

Pozorište je izgrađeno prije otprilike stotinu godina, a 1919. godine je pretvoreno u pozorište. Pozorište je kasnije pretvoreno u kino, a 2000. godine je pretvoreno u El Ateneo Grand Splendid knjižaru koja trenutno ima više od milion posjetitelja svake godine.

Zapanjujuću zgradu su izvorno dizajnirali arhitekti Pero i Torres Armengol, a poslije pretvaranja iz kina u knjižaru dizajn je radio arhitekta Fernando Manzone. On je zadržao mnoge autohtone dijelove pozorišta, uključujući i oblik, balkone, nevjerovatne arhitektonske detalje pa čak i crvene zavjese. Godine 2008. Guardian je proglasio El Ateneo Grand Splendid za drugu najljepšu knjižaru na svijetu.

Amfiteatar je nekada mogao primiti 1.050 osoba, a danas je u njemu smješteno 120.000 naslova knjiga. Središnja kupola je zadržala izvorni romantični stil freske koja slavi kraj Prvog svjetskog rata. Lože su ostale gotovo netaknute, a današnja svrha im je posjetiteljima pružiti privatnost dok čitaju omiljenu knjigu. Scena je pretvorena u kafić u kojem u poslijepodnevnim satima možete uživati u zvukovima klavira.