lifestyle
480

Potencijal koji treba iskoristiti: Najveća i najduža TV promocija BiH u Maleziji

Piše: S. H.
U produkciji javnog RTV servisa Malezije (RTM) u protekle četiri sedmice emitirao se dokumentarni serijal o Bosni i Hercegovini pod nazivom Syahadah. Serial se emitirao na malajskom i engleskom jeziku na prvom i drugom nacionalnom kanalu u udarnom prediftarskom terminu u sklopu ramazanskog programa.

Do sada je emitirano desetak polusatnih priča o sarajevskom Tunelu spasa, raftingu na Neretvi, Starom mostu, banjalučkoj Ferhadiji, Gazi Husrev-begovoj medresi, Sarajevo Business Forumu i drugim temama. Nije izostala ni promocija bosanskohercegovačke gastronomije, sevdalinke, kulturne baštine kroz priče običnih ljudi, ili bivših bh. studenata koji su studirali u Maleziji.

Prema izjavi ambasadora BiH u Maleziji Emira Hadžikadunića reakcije gledatelja su izvrsne.

"Radi se o najvećoj i najdužoj medijskoj promociji BiH u Maleziji ikada. Posebno raduju najave povećanog broja turističkih posjeta. Malezijci koji tradicionalno vole putovati sada će staviti i BiH na svoju mapu top turističkih destinacija. Potencijal je veliki jer statistički 9 od 10 Malezijaca putovalo je izvan Malezije najmanje jednom u protekle dvije godine", kazao je Hadžikadunića za Klix.ba.

Novinarska ekipa RTM-a provela je više od 30 dana u cijeloj BiH snimajući različite kulturne, poslovne, vjerske ili turističke sadržaje iz Sarajeva, Konjica, Mostara, Gračanice, Banja Luke, Tuzle, Blagaja i nekih drugih mjesta. Njih su posebno oduševile prirodne ljepote, kulturne raznolikosti, te gostoprimstvo običnih ljudi.

Prema riječima ambasadora Hadžikadunića ovo je veoma važan projekat koji će definitivno poboljšati saradnju između BiH i Malezije i nakon kojeg će zainteresiranost malezijskih turista da posjete BiH biti znatno veća.