lifestyle
0

Posjeta mističnom domu Mihaila Bulgakova

FENA
Mihail Bulgakov
Mihail Bulgakov
Dom muzej ruskog pisca Mihaila Bulgakova u Moskvi, gdje su se svojevremeno sreli Sergej Jesenjin i Isidora Dankan, u ljetnjim mjesecima bit će otvoren preko noći.

Prema riječima autora projekta Igora Kozlova, novitet je predstavljen proteklog vikenda, počevši s posjetom stana gdje je živio Bulgakov a završio se u Domu Paškova odakle je napuštala Moskvu svita Volanda, heroja Bulgakovljevog znamenitog romana "Majstor i Margarita", prenijela je agencija RIA "Novosti".

Na ulasku u muzej gosti sreću heroje - Berlioza, Margaritu i druge ličnosti kao i ogromnog crnog mačka Begemota koji živi u Domu od njegovog remonta.

Begemota, koji je jedan od likova romana, svi tetoše. No, kako je rekao Kozlov, on nije uvijek raspoložen za društvo jer su mu dosadila brojna snimanja i čim vidi više od dva čovjeka, bježi u podrum.

Prema riječima direktora Doma Ljudmile Kostine, noćni projekt muzeja odgovara radnji romana gdje je sve puno mistike. I posjetioci se uklapaju u atmosferu.

U vitrinama, iza slika i na stolovima ostavljaju zapise sa željama. Naprimjer, "Želim da sretnem svog Maestra" ili "Hoću da sretnem svoju Margaritu".

Protekle godine, kako je navela Kostina, u Domu Bulgakova srela su se tri para, što je završeno brakom.