lifestyle
0

Posebna metoda dijagnosticiranja uskoro i za obične smrtnike

NINA
Specijalna tehnika dijagnosticiranja uz pomoć ultrazvuka, koju je usavršila NASA, zbog zdravstvene kontrole kosmonauta, uskoro bi se mogla početi primjenjivati i za preglede običnih smrtnika, posebno u hitnim slučajevima.

Riječ je o uređaju od 76 kg na bazi ultrazvuka prvobitno ugrađenom u Međunarodnoj svemirskoj stanici, u kojoj nema mjesta za glomazne skenere ili rendgene. Ovaj uređaj pravi snimke visoke rezolucije preko kojih se bez problema, na daljinu, može dijagnosticirati kamen u bubregu, ali i druga oboljenja.

Najveća prednost tog uređaja je ta što od korisnika ne zahtjeva nikakvo medicinsko obrazovanje - jedino što je potrebno je mogućnost priključenja na telefonsku mrežu, na internet ili bežičnu mrežu, da bi se podaci prenijeli do računala nekog liječnika koji će na osnovu njih postaviti dijagnozu.

Prvi "smrtnici" koji su isprobali uređaj, bili su hokejaši američkog kluba Red vings iz Detroita, u državi Michigen. U situaciji kada je bilo potrebno ustanoviti koliko je ozljeda jednog od igrača ozbiljna, odnosno da li je u stanju da nastavi utakmicu ili ne, bila je neophodna brza odluka na osnovu dijagnoze liječnika specijaliste, koji je trebao da dođe iz neke od zdravstvenih ustanova, što ne bi bilo uopće brzo.

Uređaj NASA je, međutim, omogućio da se odmah u svlačionici izvrše "pregledi na daljinu" ramena, lakta, koljena, šake i stopala sportaša.

Snimci napravljeni uz pomoć ultrazvuka istog trenutka su prenijeti u kompjuter bolnice Henri Ford, gdje je odgovarajući liječnik utvrdio o kakvoj ozljedi je točno riječ.

Ultrazvuk je mehanička vibracija iste prirode kao i zvuk, ali ga ljudsko uho ne registrira zbog veoma visoke frekvencije. Već duži niz godina se upotrebljava u medicini, posebno u službama prve pomoći za brzi pregled abdomena.

Uređaj NASA znatno proširuje njihovu upotrebu, a od velike koristi bi bio terenskim ekipama hitne pomoći, naročito prilikom velikih nesreća. Za tu upotrebu treba još razviti tehnologiju poput one za satelitske telefone, na čemu se već radi.