Plemenit blagdan
43

Porodica Zahirović iz Sarajeva: Đurđevdan znači novi život i nova nadanja

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Porodica Zahirović, iz sarajevskog naselja Gorica, proslavila je Đurđevdan u krugu rodbine, komšija, prijatelja, a za Klix.ba su poručili da romski blagdan predstavlja novo proljeće, novi život, očekivanja i nadanja, ali da obilježavanje tog blagdana više ni približno nije kao što je nekad bilo.

Kasim Zahirović kazao nam je da se Đurđevdan uvijek na isti način obilježava, odlazeći na vodu, umivanjem i skupljanjem cvijeća, ali da umnogome zavisi i od toga da li je neko u mogućnosti da napravi bolji, obilniji ručak u krugu porodice, prijatelja i komšija.

"Porodica je na okupu, ali nije to više kao prije. Svake godine sve slabije. Prije je svaka kuća slavila. Više narod nema para. Ali Đurđevdan je romski praznik i predstavlja novo proljeće, novi život, očekivanja i nadanja", kazao je Kasim Zahirović.

Najvažnije je, kaže Kasim, da se sa svima druže i da su svi dobrodošli.

"Mi ne gledamo na nacionalnost, na boju kože, vjeroispovijest; za nas su svi ljudi isti. Sa svima se družimo i svi su dobrodošli. Ne gledamo ko je kakav, samo da je čovjek. Može biti brat, a da je bezobrazan. Dva brata nisu ista", poručili su Zahirovići, koje smo posjetili na Gorici.