Istraživanje
0

Popularna svjetska imena za bebe

Sarajevo-x.com
Emily i Jacob su, prema pisanju AP-a, najpopularnija imena za bebe. Emily već dvanaesti put zauzima ovu poziciju, dok se Jacob za prvo mjesto među imenima muških beba izborio deveti put.

Nema puno novina kad su u pitanju ideje roditelja kako dati ime svom djetetu u toku 2007. osim što se na listi od top deset našla i Elizabeth, koje nije bilo među najpopularnijim već dvije godine.

Samantha, ime koje se nalazilo na poziciji broj 10, sada je palo na dvanaestu. Biblijska imena dominiraju na listi za dječake. Pored Jacoba, tu su i Michael, Joshua i Matthew.

Nakon Emily, kod djevojčica popularne su i Isabella, Emma i Ava, a tu su i Madison, Sophia, Olivia, Abigail, Hannah i već pomenuta Elizabeth.

Među dječacima dobro kotiraju i imena kao što su Ethan, Daniel, Christopher, Anthony, William i Andrew.

Eksperti za imena beba kažu da ove liste pokazuju raznovrsnost etničkih i vjerskih grupa i da nemaju negativnih konotacija. Emily najčešće podsjeća na Emily Dickinson, čime budi sjećanja na ženu koja je i lijepa i pametna.

Za muške blizance roditelji najčešće biraju imena Jacob i Joshua, Matthew i Michael, Daniel i David. Kod blizanki najpopularnije su Ella i Emma.

Pojavljuju se tu i imena koja su zasnovana na duhovnim i filozofskim konceptima. Tako se na mjestu broj 31 nalazi ime Nevaeh odnosno "Heaven" (Nebo, Raj) napisano unazad. Reprezentativno je i ime Destiny (Sudbina), Trinity (Trojstvo), Serenity (Spokojstvo), Harmony (Harmonija), te Miracle (Čudo). Jedno od neobičnih je ime Armani koje se nalazi na 971 poziciji.

Kod dječaka se ovakva imena susreću mnogo rjeđe, osim Sincere (Odani, Iskreni) i Messiah (Mesija).

Listu imena sastavili su naučnici iz Social Security Administration.